Thursday , May 16 2024

Festivalul de Tarafuri si Fanfare, “sarbatoare” a folclorului, la Muzeul Satului

Amfitrionul celei de-a doua edi]ii sucevene a festivalului, Grigore Le[e, a familiarizat pe suceveni cu muzica l\ut\reasc\ din sud dar [i cu folclorul maramure[ean
Sute de suceveni au fost prezen]i  s=mb\t\ [i duminic\ la  Muzeul Satului Bucovinean, ca spectatori la Festivalul de Tarafuri [i Fanfare, aflat la a doua edi]ie `n Suceava, amfitrion fiind cunoscutul folclorist Grigore Le[e. Precum se [tie, acest festival a fost organizat de Muzeul Bucovina, Consiliul Jude]ean Suceava [i Asocia]ia “Mi[carea de rezisten]\”. L\utari din Gorj, din Vinerea- jude]ul Alba, Taraful din  Goicea – jude]ul Dolj, muzican]i [i d\n]\ru[i din }ara L\pu[ului dar [i fanfare din jude]ul nostru au oferit spectatorilor prezen]i clipe de neuitat, de folclor autentic. ~n felul s\u specific, Grigore Le[e a coordonat tarafurile [i fanfarele prezente la manifestare, pe care amfitrionul a preferat s\ o denumeasc\ mai degrab\ “s\rb\toare”,  dec=t festival, promov=nd mai `nt=i muzica l\ut\reasc\ din sudul ]\rii [i folclorul maramure[ean, ca exemplu de autenticitate demn de urmat. Fanfarele sucevene au primit [i ele c=teva cuvinte de apreciere din partea lui Grigore Le[e, care totu[i, nu [i-a ascuns pe ici – pe colo nemul]umirea  fa]\ de unele comportamente mai pu]in conven]ionale ale muzican]ilor din jude], fiind dispus s\ ierte `n cele din urm\ “ie[irile la o bere” a arti[tilor autohtoni, mai ales c\, `n momentul `n care ace[tia au pus m=na pe al\murile lor, au produs cu adev\rat fream\t `n public.
Arti[tii talenta]i din Maramure[, Ardeal, Oltenia [i Bucovina au primit [i ei aplauze binemeritate `n cele dou\ seri de spectacol, vremea fiind de asemenea al\turi de organizatori, dac\ nu punem la socoteal\ v=ntul care s=mb\t\ a dat de furc\ mae[trilor de sunete. P=n\ la o evaluare final\, at=t Violeta Enea, sefa sec]iei de Etnografie care a gestionat `n mod direct edi]ia din acest an a festivalului de Tarafuri [i Fanfare dar [i directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, au considerat c\ cele dou\ spectacole organizate `n micul amfiteatru din Muzeul Satului Bucovinean au reprezentat `nc\ un pas pentru promovarea obiectivelor ce fac parte din aceast\  structur\ muzeal\. De remarcat prezen]a `n public a mai multor notabilit\]i locale, printre care vicepre[edintele Consiliului Jude]ean Vasile Ilie. (N.R.)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …