Sunday , May 19 2024

Cum am ajuns să purtăm piese vestimentare considerate „exclusiv pentru copii”?

Ce ați spune dacă v-am zice că ați purtat haine pentru copii toată vara? În fiecare vară? Haine de copii de dimensiuni mari, e adevărat. Vorbim despre pantalonii scurți, cei care au fost creați astfel încât copiii să poată alerga fără să se împiedice și, dacă ar fi făcut-o, să nu-și rupă pantalonii în  genunchi (pentru că era o vreme în care nu existau genunchiere și mamele plângeau mult dacă un pantalon lung se rupea).

La începutul secolului XX, în Europa și America, pantalonii scurți erau o piesă vestimentară de uz restrâns și doar cei mai mici o foloseau până ajungeau la vârsta majoratului, vârstă la care „absolveau” și ajungeau la maturitate, când trebuiau să-și acopere picioarele.

Originea acestei mode datează din anii 30 ai secolului XX, când unii adulți au început să folosească pantaloni scurți în anumite ocazii, cum ar fi sportul sau alte activități relaxante în aer liber. Cu toate acestea, era încă un lucru rău văzut să-i folosești în mod regulat, deoarece erau încă considerați improprii pentru vârsta mijlocie.

După al doilea război mondial lucrurile au început să scape de sub control. Oamenii se simțeau eliberați, din toate punctele de vedere, astfel că atât bărbații, cât și femeile, au început să-i îmbrace în mod regulat, mai ales vara, desigur. Iarna, purtarea de pantaloni scurți ar fi o problemă dacă nu purtați și colanți până la genunchi, ca niște copii din perioada celui de-al doilea război mondial. Chiar și soldații staționați în zonele cu climă tropicală au îndrăznit cu ei și erau foarte cool servind ca forțe de securitate ale statului. Încet-încet, pantalonii scurți au încetat să mai fie tabu și au fost acceptați în societate.

Și totuși, în ciuda întregii revoluții, ne-a trebuit câteva decenii să înțelegem că acești pantaloni scurți nu mai erau doar haine pentru copii și că am fost oarecum obtuzi murind de căldură în fiecare vară, atunci când nu-i consideram potriviți pentru „adulți”.

Totuși, chiar dacă pantalonii scurți așa cum îi știm astăzi au apărut, așa cum spuneam, în secolul trecut, făcând parte din „recuzita” celor mici, istoria lor este mult mai lungă.

Istoria pantalonilor scurți datează din epoca romană, din anul 50 î.Hr. La acea vreme, gladiatorii și soldații armatei foloseau așa-numitul subligaculum, un fel de chiloți care treceau drept pantaloni buni pentru a putea lupta într-un mod mai agil și a nu suferi din cauza valurilor de căldură care au caracterizat acea zonă.

Au reapărut peste ani, în timpul Iluminismului din Franța (anii 1790), când, încetul cu încetul, pantalonii au fost din nou scurtați. Pentru a se diferenția de subiecții lor, burghezii au început să poarte pantaloni strâmți (tip jambiere) care nu depășeau genunchiul.

Apoi, au dispărut din nou. Pe măsură ce timpul trecea, „civilizația” a condus din nou la ideea că purtarea pantalonilor scurți este un semn de imaturitate și de aceea au revenit pantalonii lungi obligatorii. Din nou, pantalonii scurți au fost „retrogradați” la moda pentru copii și, de această dată, au fost acceptați totuși în unele sporturi.

Cum spuneam mai devreme, perioada celui de-al doilea război mondial și cea de după, a adus o revoluție în domeniu. Toată lumea a început să poarte pantaloni scurți. Sportivi, pin-up girls, celebrități, londonezii moderni, hostessele, vedete porno și chiar vedetele pop. Femeile de tot felul (și unii bărbați) au purtat așa numiții hot pants.

Actrițele de la Hollywood au popularizat acești pantaloni scurți, mai ales atunci când erau portretizate în imagini tip „pin up girls”. Pantalonii scurți au beneficiat de această atenție bruscă și și-au schimbat design-ul pur sportiv, spre design-uri mai sofisticate și spre materiale mai diverse.

Odată cu trecerea anilor, au devenit tot mai acceptați și tot mai purtați, atât de femei, cât și de bărbați. Bermudele de azi, pe care aproape toată lumea le poartă vara, sunt practic pantaloni scurți. În general, merg deasupra genunchiului, unii fiind mai scurți decât alții. Pantalonii scurți sunt foarte versatili. Sunt preferați pentru primăvara-vară, deoarece fac căldura să fie mai suportabilă. Sunt clasificați ca haine informale, dar asta nu înseamnă că sunt utili doar pentru a merge la plajă, la piscină sau pentru a face sport.

Pantaloni scurti barbati – idei pentru vară

De asemenea, sunt folosiți pentru ieșiri cu prietenii, întâlniri sau pur și simplu pentru o vizită rapidă la supermarket. Sunt articole vestimentare foarte des întâlnite în garderoba unui bărbat. Toată lumea are o pereche de pantaloni scurți. Fie că îți cumperi o pereche de pantaloni scurți noi sau că transformi o pereche de pantaloni lungi vechi, este bine să ai o pereche de bermude în garderobă.

Există o mare dilemă cu privire la utilizarea corectă a bermudelor, deoarece designeri precum Tom Ford au spus că „un domn nu trebuie văzut niciodată în oraș cu pantaloni scurți”. Cu toate acestea, această teorie nu se aplică atunci când vă aflați într-un oraș aglomerat, la temperaturi de peste 30 ° C.

Vezi si

Weekend plin de evenimente la Iulius Mall:  Bursa Generală a Locurilor de Muncă revine cu o nouă ediție, iar copiii talentați se întâlnesc la etapa zonală a Festivalului-concurs naţional „Voinicelul”

AJOFM Suceava organizează vineri, la Iulius Mall Suceava, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un …