Tuesday , April 30 2024

Ce știu despre tine frigiderul, aspiratorul și televizorul de acasă?

Dacă într-o zi, când ajungi acasă, găsești o persoană care se plimbă pe pe hol, alta stând în sufragerie și așteaptă comenzi și o a treia în bucătărie care îți amintește că trebuie să faci cumpărăturile, cu siguranță te-ai panica. Ei bine, asta fac aspiratorul dvs. inteligent, asistentul virtual sau frigiderul de ultimă generație pe care le-ați cumpărat. Chiar dacă sunt aparate de uz casnic, aceste aparate prind viață pentru a colecta date despre noi.

Dispozitivele de automatizare a casei ascund senzori în interior pentru a capta informații despre proprietari (vârstă, stare socioeconomică, sex) și obiceiurile lor (când pleacă în vacanță, când mănâncă sau dorm) și astfel își îmbunătățesc beneficiile. Acestea fac parte din Internetul obiectelor – Internet of things („IoT”), un concept bazat pe ideea unei lumi pline de dispozitive interconectate care a revoluționat modul de înțelegere și gestionare a companiilor, a consumului sau chiar a consumatorilor.

Potrivit unui raport al Business Insider, numărul dispozitivelor „IoT” va ajunge la 64.000 de unități în 2025, de șase ori mai mult decât în 2018. Aceste dispozitive s-au născut cu ideea de a ne face viața mai ușoară: cu atât mai multe dispozitive sunt dedicate îndeplinind sarcinile zilei, cu atât proprietarul va avea mai multă libertate de a face alte lucruri, de a economisi energie și de a reduce cheltuielile.

Ceea ce se întâmplă este că această conexiune permanentă la rețea nu este gratuită. „Astăzi, toate dispozitivele au senzori care pot capta informații din mediu. Și dacă sunt conectate și la internet, datele noastre sunt trimise, fie la centrele de control pentru a le analiza și a oferi utilizatorilor un serviciu mai bun; sau către terți din motive de afaceri”, susțin specialiștii.

Dezbaterea se redeschide de fiecare dată când o știre în care confidențialitatea este compromisă apare în prim-plan. S-a întâmplat cu robotul de bucătărie care are un microfon ascuns încorporat și cu asistentul virtual care salvează conversațiile pentru totdeauna. În prezent, nu există o certificare specifică cu privire la vânzarea dispozitivelor IoT. Da, există un Regulament general privind protecția datelor (GDPR) care reglementează confidențialitatea datelor cu caracter personal la nivel european; dar în partea de automatizare a locuinței și IoT mai sunt multe de făcut.

Abordarea problemei nu este ușoară, mai ales având în vedere viteza cu care evoluează tehnologia. Experții sunt de acord că trebuie să fie un efort comun. Producătorii de dispozitive IoT și dezvoltatorii aplicațiilor pentru acestea ar trebui să încorporeze politici de confidențialitate respectabile din proiectare, urmând principiile de minimizare, transparență și control, mai spun experții. Adică o colectare minimă de date necesară pentru buna funcționare a dispozitivului; să informeze în mod clar consumatorul despre ce date sunt colectate, de ce acestea și nu altele; pentru ce sunt folosite și cum sunt procesate, fără a cădea în texte excesiv de lungi sau într-un limbaj de neînțeles. De asemenea, ar trebui furnizate instrumentele pentru a putea schimba consimțământul dat la un moment dat sau șterge datele transferate ori de câte ori se dorește.

Specialiștii recomandă utilizatorilor să facă un exercițiu de sensibilizare, să facă eforturi pentru a înțelege politicile de confidențialitate și să conștientizeze importanța vieții private și a casei lor, mai ales dacă există minori. Nu toate dispozitivele sunt la fel sau colectează aceleași date. Depinde foarte mult de marcă, model și gamă, deci este important să ne interesăm de modelele pe care le avem acasă și sunt conectate la internt, ce date personale colectează, când ne-am dat consimțământul și cine are acea informație.

De exemplu, ce știe despre noi un frigider inteligent? Cu un frigider smart, puteți cunoaște gradul de umiditate, temperatura și dacă este deschis sau închis. Dacă este high-end, știe și nivelul de ocupare (atunci când este pe jumătate gol îți amintește să mergi la cumpărături). Din toate acestea, deduce numărul chiriașilor, sexul, vârsta și programele lor de dormit și mâncare.

Un aspirator robot, poate desena un plan al casei și mobilierului mare. Se presupune că face asta pentru a nu se ciocni de piesele de mobilier, dar prin aceste informații culege date despre dimensiunea locuinței, numărul de camere sau tipul de mobilier, informații care pot ajunge la producător prin aplicația la care este conectat.

Un televizor smart, prin microfonul său încorporat, poate capta conversații în scopuri publicitare direcționate, iar prin intermediul camerei știți câte persoane locuiesc în casă, vârsta, sexul și de unde se uită la televizor.

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …