Tuesday , April 30 2024

Dispecerat de monitorizare a transportului public local  din Suceava și stații de călători dotate cu sisteme e-ticketing și de supraveghere video

Conform primarului Ion Lungu, vor fi modernizate 54 de stații de călători, acestea urmând a fi dotate cu adăposturi pentru călători, sisteme de supraveghere video, sisteme e-ticketing și  afișaj electronic. De asemenea, va fi implementat un sistem informatic de comunicare (autobuze, stații de călători) în vederea monitorizării și a eficientizării transportului public local. Valoarea totală estimată la licitația care ar urma să aibă loc pe data de 5 august  este de 10.489.297,24 lei fără TVA 

Ion Lungu, Obiectiv, stiri, Suceava, autobuze, statii, eticketing

A fost demarată, de către Primăria Suceava, procedura de licitație în cadrul componentei de echipamente și soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor și sistemul de e-ticketing a Proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic”.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, într-o conferință de presă, că este vorba, printre altele, despre modernizarea a 54 de stații de îmbarcare-debarcare a călătorilor. De fapt, licitația la care s-a referit edilul are în vedere: modernizarea centrului de supraveghere/monitorizare video din incinta Primăriei Municipiului Suceava care să asigure echipamente de ultima generație pentru primirea și stocarea informațiilor de la camerele video montate în oraș; amenajarea stațiilor existente în sensul dotării acestora cu adăposturi pentru călători precum și dotarea acestora cu sisteme de supraveghere video, sisteme e-ticketing, afișaj electronic; crearea unui dispecerat de monitorizare transport public local în sediul autobazei societății de transport public local; implementarea unui sistem informatic de comunicare (autobuze, stații de călători) în vederea monitorizării și a eficientizării transportului public local.

Valoarea totală estimată la licitația care ar urma să aibă loc pe data de 5 august – potrivit anunțului de participare postat în SEAP/SICAP – este de 10.489.297,24 lei fără TVA. „A durat atât de mult (organizarea licitației) pentru că ne-a luat 4 luni de zile până am luat avizul de Comitetul tehnico-economic de la Ministerul Comunicațiilor, care a trecut la Ministerul Transportului, modificându-se diagrame, secretari de stat,  directori  și comisiile tehnico-economice, care au fost refăcute. Suntem la ultima licitației a acestui mare proiect și sper să se desfășoare cât mai repede, în așa fel încât, în paralel cu celelalte, să modernizăm și stațiile de transport”, a declarat Ion Lungu.

De asemenea, pe data de 27 iulie are loc o licitație – estimată la o valoare de 392.301,25 lei, fără TVA – de atribuire a contractului de lucrări de construcții și instalații pentru alimentarea cu energie electrică a echipamentelor montate în stațiile de călători pentru transportul public în comun pentru proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic în Municipiul Suceava”. Proiectul cuprinde: instalațiile electrice alimentare echipamente; scheme monofilare tablouri electrice; priza de pământ. Alimentarea cu energie electrică se va face din tabloul electric amplasat în fiecare stație și se va racorda la firida de branșament amplasată în vecinătatea stației. Racordul la rețeaua de distribuție a furnizorului de energie electrică se va stabili prin aviz de către E-on Moldova. La un număr de 5 stații se vor monta și stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice.

Proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava” este cel mai important proiect cu fonduri europene al Primăriei Suceava, însumând echivalentul a circa 25 milioane de euro. Pe lângă dotarea parcului societății Transport Public Local cu autobuze electrice, proiectul mai include amenajarea sediului Diviziei electrice a TPL, o componentă de echipamente și soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor și sistemul de e-tiketing, cu o valoare de 10,47 de milioane de lei și una de modernizare 54 de stații de îmbarcare-debarcare a călătorilor și reabilitare a străzii Vasile Pîrvan. (D.P.)

 

Vezi si

Recomandări ale pompierilor suceveni pentru petrecerea în siguranță a minivacanței de 1 Mai și Paști

 În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței de 1 Mai și a sărbătorilor prilejuite de …