Tuesday , April 30 2024

Așezământul de copii Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți: „ÎPS Pimen va rămâne pildă vie în inimile noastre”

Așezământul este sub coordonarea Mănăstirii Bogdana din Rădăuți care, la rândul ei, a postat pe contul de facebook un tulburător mesaj al arhiepiscopului, rostit și la un eveniment care a avut loc la Muzeul Bucovinei, în ianuarie a.c., în care spunea printre altele că „multe am învățat de la ei (oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos), chiar și de la copii”

Odihnă veșnică, sfințite părinte! O veste greu de primit în dimineața acestei zile, atât pentru noi, cei care l-am avut aproape cu atât de multe prilejuri pe ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cât și pentru toți cei care au fost păstoriți de Înaltpreasfinția Sa. Bucurie ne-a adus mereu sosirea ÎPS Pimen în curtea așezământului nostru și o împărtășire din darurile sale: cuvânt cu putere multă, blândețe ziditoare și slujire plină de har și mângâiere duhovnicească. Ori de câte ori a binevoit să ni se alăture, a fost întâmpinat cu adâncă cucernicie pe meleagurile noastre de către copii, primeniți fiind de sărbătoare în port popular, atât de mult îndrăgit de bunul Părinte Pimen. Va rămâne pildă vie în inimile noastre și ne rugăm ca Dumnezeu să-l odihnească cu drepții întru Împărăția Sa!

Aşezământul înglobează un număr de 11 case de tip familial, alte 66 de locuri pentru studenţi şi tineri, sală de mese, ateliere educaţionale şi teren de sport. Investiţiile au fost realizate din fondurile Mănăstirii Bogdana Rădăuţi și de Consiliul Judeţean Suceava. De altfel, un mesaj cu privire la trecerea la cele veșnice ale arhiepiscopului a postat și Mănăstirea Bogdana cu titlul „Părintele nostru, Arhiepiscopul Pimen, a trecut la cele veșnice! Dumnezeu să îl așeze cu drepții care din veac au bineplăcut Lui!”. Însă nu au găsit cuvinte mai bune decât cele pe care chiar arhiepiscopul le rostise și în care spunea cum și-a pregătit sicriul, ce cântece să fie cântate „în surdină” după ce va fi băgat în mormânt și cu ce frumoasă imagine se va prezenta la Cel de Sus despre cei pe care i-a păstorit.

ÎPS Pimen: „Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de <Chopin>, Balada lui <Ciprian Porumbescu>, ceva din <Rapsodia> lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie … Să cânte așa, mai în surdină … Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii.” (D.P.)

Vezi si

Cei 11 decani ai USV au fost validați pentru mandatul 2024-2029

Echipa managerială a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost întregită. În cadrul ședinței …