Saturday , May 4 2024

CSM a amanat numirea unui nou sef, dupa ce votul a esuat de doua ori

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a intrunit marti pentru a alege conducerea institutiei pentru anul 2020, insa nu s-a reusit ajungerea la un consens, asa ca sedinta a fost amanata pentru saptamana viitoare.

Favorita la sefia CSM este judecatoarea Nicoleta Tint, insa votul a esuat de doua ori in cazul ei. Pe de alta parte, Tatiana Toader a obtinut functia de vicepresedinte al Consiliului.

Astfel, alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata pentru saptamana viitoare.

In 2019, institutia a fost condusa de Lia Savonea, care a luat mai multe decizii discutabile care i-au atras critici dure din partea asociatiilor de magistrati.

Sedinta a fost deschisa si prezidata in prima parte de presedintele Klaus Iohannis, care a sustinut un scurt discurs in care a criticat activitatea Consiliului in ultimul an, aratand ca tensiunile ce s-au creat sub conducerea Liei Savonea au ridicat ingrijorare pentru ca au indepartat CSM de rolul sau fundamental, acela de garant al independentei justitiei.

Iohannis a cerut implicarea activa a CSM pentru a fi reparate toate modificarile ce au rezultat din asaltul la care justitia a fost supusa in ultima vreme, aratand ca esentiala este implementarea opiniilor si recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO.

Lui i-a raspuns judecatorul CSM Gabriela Baltag, apropiata a Liei Savonea si des invitata la Antena3, care a insinuat ca seful statului s-ar fi implicat in justitie si i-a cerut sa vorbeasca despre protocoale si “interventiile oculte” ale serviciilor secrete. Iohannis i-a replicat ca era despre care vorbeste ea s-a incheiat si ca va veghea sa nu se mai intre cu “bocancii in justitie”.

ziare.com

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …