DIABETUL ZAHARAT TIP 2, MICROFLORA ŞI PROBIOTICELE
Dată fiind această problemă de sănătate este imperativă identificarea și implementarea unor strategii şi programe care să prevină apariţia diabetul zaharat și complicațiile sale. Optimizarea stilului de viață este elementul cheie în ameliorarea calității controlului glicemic, abordare care poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet. În plus, optimizarea stilului de viață va îmbunătăți toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie. România are un program național de sănătate pentru diabetul zaharat, care asigură acces gratuit la monitorizare şi tratament. Acest program poate fi completat cu utilizarea unor abordări non-medicamentoase în prevenția şi controlul diabetului, de exemplu prin modificarea comportamentului florei intestinale. Dovezi recente atestă că flora intestinală este unul dintre cei mai importanți factori determinanți ai dereglărilor metabolice. Cercetările curente sugerează că profilurile bacteriene intestinale ar putea reprezenta noi predictori ai bolii și că manevrarea florei intestinale poate fi o abordare promițătoare în prevenirea și gestionarea bolilor metabolice.
Flora care colonizează intestinul este considerată un organ virtual sau un sistem emergent, cu proprietăți ce trebuiesc integrate în biologia și fiziologia gazdei. Spre deosebire de alte organe, funcțiile nu sunt încă pe deplin înțelese, dar pot fi destul de ușor perturbate prin dietă, boli și diferite tratamente. Recunoașterea rolului microflorei în bolile intestinale sau bolile metabolice sistemice a declanșat o avalanșă de studii de cercetare care au țintit descifrarea interacțiunii complicate dintre relația bidirecțională gazdă – bacteriile intestinale și descoperirea de potențiale metode de utilizare a ei în prevenția și tratamentul unor patologii umane, precum obezitatea și diabetul zaharat.
Probioticele pot reprezenta o alternativă valoroasă sau un adjuvant, într-un astfel de context. Studiile experimentale au demonstrat că probioticele acționează pentru a preveni și ameliora diabetul zaharat tip 2. Producerea alimentelor funcționale, de genul probioticelor, reprezintă o provocare pentru tehnologi, nutriționiști, biochimiști, microbiologi. O dată cu creșterea interesului pentru alimentele funcționale, au apărut noi produse şi o dată cu ele şi nevoia de dezvoltare a standardelor şi procedeelor de dezvoltare şi promovare a acestor produse.
Intervenția nutrițională spre corectarea acestor anomalii ale reglării glicemiei, trebuie să înceapă cât mai curând în vederea obținerii unor rezultate favorabile și stoparea progresiei spre diabet zaharat, presupunând un stil de viață activ care include exerciți fizice regulate cel puțin 1 oră/zi și o dietă hipocalorică pentru persoanele obeze. Deşi cercetările asupra probioticelor încă se confruntă cu o lipsă a rezultatelor concluzive și sunt limitate de numărul redus al studiilor și al metodelor folosite, sunt create premisele pentru identificarea rezultatelor date de manipularea microbiotei intestinale prin utilizarea acestor tulpini în prevenția și ameliorarea diabetului zaharat.
Dr. Claudiu COBUZ, Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale. Email: [email protected]