Monday , April 29 2024

Cotaţia petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii trei ani

?????????????

Cotaţia petrolului a depăşit pragul psihologic de 70 de dolari pe baril şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Nu mai e mult până când asta se va reflecta şi-n preţul carburanţilor. Singurul lucru care face ca preţurile benzinei şi motorinei să nu depăşească, deocamdată, valoarea de 6 lei pe litru, este deprecierea dolarului american, spun experţii.

Faţă de vara anului trecut, petrolul s-a scumpit cu peste 50% şi oscilează acum în jurul valorii de 70 de dolari pe baril. O parte din această apreciere s-a văzut în benzinării la finalul anului 2017. Al doilea val de scumpiri este ţinut în frâu de evoluţia nefavorabilă a dolarului american în faţa principalelor valute.

Faţă de luna septembrie, leul a câştigat şi el în faţa dolarului american peste 4 bani. Adică s-a întărit cu 1,16%. Chiar şi aşa, nu scăpăm de scumpirile de la pompă. Calculele specialiştilor indică o majorare suplimentară de aproximativ 12 bani pe litrul de carburant în perioada următoare.

Aceste costuri mai mari vor continua să se reflecte în preţurile bunurilor transportate, dar şi a costurilor de călătorie, spun transportatorii. Fostul premier Mihai Tudose le-a promis companiilor de transport returnarea a 5 eurocenţi din acciza suplimentară de aproximativ 7 eurocenţi reintrodusă de Guvern la 1 octombrie 2017.

digi24.ro

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …