Friday , April 26 2024

Guvernul reglementează prin OUG piața de energie până în martie 2025. Preț maxim de vânzare de 450 de lei/MWh

Guvernul a adoptat în ședința de vineri ordonanța de urgență pentru stabilirea mecanismelor de achiziție a energiei, prin care vor fi reglementate prețurile pe care le vor plăti românii, dar și firmele. Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, iar prețul maxim de vânzare a fost fixat la 450 lei/MWh. 

Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, citat de Digi24, a mai spus că ”este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27”.

Prețurile pentru populație vor fi plafonate în funcție de consum, în trei trepte valorice, a anunțat premierul Nicolae Ciucă vineri dimineață, la începutul ședinței de guvern.

Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 kW, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kW. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și, noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 kW vor beneficia de același preț de 1,3 lei, cu specificația că – diferit față de prevederile anterioare – cei care consumă peste 255 kW vor plăti primii 255 kW la valoare de 0,8 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță vom asigura cadrul achiziției de energie electrică pentru a putea să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

”Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu.

Este a doua încercare de reglementare de către guvern a unei piețe, după cea a lemnului de foc. Reglementarea unui preț maxim de vânzare a lemnului de foc a provocat o penurie de lemn, dat fiind că cei mai mulți producători au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic.

 

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …