Monday , April 29 2024

„Revoluția fiscală”. Leul cel mai depreciat din august 2012

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6390 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent, în urma „revoluției fiscale”, a accentuării tensiunilor sociale, anunţului privind creşterea inflaţiei şi a datelor privind creşterea deficitului comercial. Leul se află într-o depreciere puternică pentru a patra zi la rând.
 
leu-euro

Joi, BNR a afişat un curs de 4,6279 lei/euro. Nivelul anunţat vineri este cel mai mare în ultimii cinci ani și trei luni, când BNR afişa la 3 august un curs de 4,6481 lei/euro.
Leul s-a depreciat accelerat, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul adoptării de către Guvern a modificărilor fiscale prin ordonanță de urgență, a protestelor împotriva acestor măsuri, criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat asupra acestui trend negativ al monedei naționale. Mulți analiști vorbesc chiar de depășirea pragului de 4,70 lei. „Cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem.”, a spus Isărescu la începutul săptămânii.
Deja euro se vinde cu 4,7 lei la băncile comerciale, după ce la BNR moneda unică a atins valoarea maximă a ultimilor cinci ani.
Euro a atins joi cotaţia de 4.65333 lei pe piaţa interbancară, un nou record, pe fondul accentuării tensiunilor sociale, a anunţului privind revizuirea în creştere a inflaţiei şi a datelor privind avansul deficitului comercial.

Vezi si

Nereguli majore și etichete mincinoase la produsele lactate de pe piața din România, descoperite de ANSVSA 

Controale făcute de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 16-29 …