Tuesday , July 5 2022

Un nou maxim pentru euro in raport cu leul. A trecut de 4,78 lei

Euro creste pentru a patra zi consecutiv in fata leului si bate joi un nou record.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat azi un euro la 4,7808 de lei/unitate, cu 0,07% mai mult decat miercuri. Este cea mai ridicata valoare din istorie in fata leului si, totodata, pentru prima data cand cursul de referinta BNR depaseste pragul de 4,78 lei.

Dolarul in schimb a scazut cu 0,06% si este cotat la 4,3144 lei/unitate, fata de 4,3172 lei/unitate cat a fost miercuri.

Si francul elvetian scade. Daca miercuri valora la BNR 4,3546 lei/unitate, joi este cotat la 4,3531 lei/unitate.

Lira sterlina insa a crescut de la 5,5732 lei/unitate pana la 5,5850 lei/unitate.

In ceea ce priveste pretul gramului de aur, acesta a scazut. BNR a anuntat ca acesta a ajuns la 203,6385 de lei, fata de 204,7771 de lei cat a fost marti.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si fostul sef al Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca estimarile bancii arata ca euro va ajunge la finalul anului la 4,8 lei.

El a tinut sa precizeze ca prognoza nu se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, ci pe mai multi factori care se deterioreaza de mai mult timp.

“Noi avem o prognoza pentru finalul anului, pe care am facut-o demult, de 4,8 lei pentru un euro. Nu ne raportam la ce s-a intamplat in ultimele zile. Pentru mine este irelevant. Pentru noi, tot ce conteaza sunt factorii fundamentali. Faptul ca in doua zile a crescut cursul nu are absolut nicio relevanta. Noi vedem insa o tendinta de depreciere a cursului care este data de factorii fundamentali.

Nu raportati la ce s-a intamplat in ultimele zile, pentru ca nu are o semnificatie aparte. Pe noi ne-a mirat de ce nu s-a depreciat mai demult, pentru ca fundamentele se deterioreaza de ceva ani, nu de ieri, de azi. Noi ne asteptam la o tendinta de depreciere a cursului de ceva timp”, explica Ionut Dumitru.

Si analistii CFA Romania estimau recent ca euro va depasi 4,83 lei in urmatoarele 12 luni.

Vezi si

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de …