Thursday , May 2 2024

Kim Jong-Un spune ca ultimul test al sau a fost "preludiul" unui tir cu rachete spre insula americana Guam

kim jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat ca ultima lansare de racheta a fost “prima etapa a unei operatiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord in Pacific si un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.
Coreea de Nord a amenintat anterior ca va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.
In acelasi timp, Phenianul a confirmat miercuri ca a lansat in ajun o racheta balistica cu raza medie de actiune Hwasong-12, care a survolat Japonia inainte sa cada in Oceanul Pacific.
Kim Jong-Un a supervizat personal aceasta ultima lansare, a indicat KCNA.
“Testul nu a avut niciun impact asupra securitatii tarilor vecine”, sustine agentia nord-coreeana de presa, citata de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o “mare satisfactie” dupa aceasta lansare, adauga agentia de presa a regimului de la Phenian.
Nu in ultimul rand, lansarea a avut loc la 29 august, data la care s-au implinit 107 ani de la Tratatul din 1910 intre Japonia si Coreea, in virtutea caruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeana, indica KCNA.
Racheta, lansata de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km si a atins o altitudine de 550 km inainte de a cadea in Pacificul de Nord, la est de insula japoneza Hokkaido, conform armatei sud-coreene.
Testul cu racheta a intervenit in timp ce Coreea de Sud si SUA desfasoara exercitii comune cu numele de cod “Ulchi Freedeom Guardian” (UFG). Prin aceasta lansare, Phenianul a “testat capacitatea operationala a armatei nord-coreene in caz de razboi”, potrivit KCNA.
Coreea de Nord denunta de mult timp respectivele manevre, calificandu-le drept o repetitie pentru o “invazie” asupra teritoriului sau, desi Seulul si Washingtonul sustin ca acestea sunt pur defensive.
Guam se afla la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru fortele americane in Asia. Aproximativ 6.000 de soldati americani stationeaza aici si in insula se afla o baza aeriana capabila sa gazduiasca bombardiere grele B-52 si B-2.
ziare.com

Vezi si

„Oscarul de la Washington”. Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council ”pentru rolul său în leadershipul transatlantic și european”

Președintele Klaus Iohannis va fi printre laureații prestigioaselor premii anuale ale organizației Atlantic Council, considerate …