Monday , April 29 2024

Legea care majoreaza salariile in Educatie si Sanatate este constitutionala

CCR

CCR a decis ca legea care majoreaza salariile din Educatie si din Sanatate este constitutionala.
Anuntul a fost facut, miercuri, de Valer Dorneanu, presedintele institutiei, la iesirea de la sedinta judecatorilor.
Acum mingea e la Klaus Iohannis. Presedintele poate sa o intoarca in Parlament, o singura data, iar apoi e obligat sa o promulge, ori sa o aprobe direct, in forma actuala.
Reamintim ca legea care majoreaza salariile din Educatie si Sanatate a fost contestata atat de Guvern, dar si de catre PNL. CCR a cumulat cele doua sesizari, pentru ca motivarile au fost similare.
Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in Sanatate si Educatie.
Prim-ministrul a acuzat atunci ca modificarile aduse OUG 20, referitoare la cresterea lefurilor in cele doua domenii, in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care “risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare”, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.
Premierul a spus ca “nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse”, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.
Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de munca “a raspuns ca da si ca impactul este devastator”.
Premierul a mai sustinut la acea vreme ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii.
ziare.com

Vezi si

UDMR, pe prima poziție pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare

UDMR se va afla pe prima poziție a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar …