Monday , April 29 2024

Alerta in Europa: gripa aviara se extinde

gripa aviara

O tulpina a virusului gripei aviare se raspandeste in randul pasarilor salbatice din unele state europene, a anuntat miercuri Ministerul Mediului din landul german Baden-Wuerrtemburg (foto), transmite DPA.
Pasari salbatice moarte au fost descoperite in landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, in jurul lacului Constanta (Bodensee), situat la granita dintre Germania, Elvetia si Austria, sustin autoritatile din Baden-Wuerrtemburg. De asemenea, o varianta a virusului H5N8 a fost gasita in Polonia.
“Observam o epidemie la nivelul pasarilor salbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie sa le asamblam”, a declarat Thomas C. Mettenleiter, presedintele laboratorului german care investigheaza cazurile de gripa aviara.
Oamenii de stiinta de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit ca exista o legatura intre moartea unor pasari din nordul tarii si virusul H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare, a anuntat marti Ministerul Mediului din landul Schleswig Holstein.
In noaptea de luni spre marti a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de pasari moarte (rate, pescarusi si o lebada), descoperite in apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este inca in desfasurare, a informat Ministerul Mediului.
Aceasta tulpina a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodata depistata la om, s-a raspandit in statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger si Togo, in ultimii doi ani.
Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat ca a identificat un caz de infectie cu virusul H5N8 la o ferma de curcani din judetul Bekes, sud-estul Ungariei, in apropiere de granita cu Romania.
Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …