Friday , May 10 2024

Suceava este judetul cu cele mai complexe probleme de delimitare administrativ teritoriala

n potrivit directorului Oficiului de Cadastru [i Publicitate Imobiliar\ a jude]ului Suceava, Romic\ Andreica, la nivelul jude]ului nostru exist\ nu mai pu]in de 304 grani]e comune ale unit\]ilor teritorial administrative, la care se adaug\ delimit\rile [i cu cele [apte jude]e `nvecinate n „Foarte multe tronsoane de delimitare nu erau corecte sau reale. Am reu[it s\ mediem multe conflicte `ntre unit\]i administrativ teritoriale vecine”, a declarat Romic\ Andreica, directorul Oficiului de Cadastru [i Publicitate Imobiliar\ a jude]ului Suceava
Pe parcursul ultimelor luni, Oficiul de Cadastru [i Publicitate Imobiliar\ (OCPI) a jude]ului Suceava lucreaz\ la un proiect privind delimitarea unit\]ilor administrativ teritoriale (UAT) din jude] precum [i delimitarea administrativ teritorial\ cu jude]ele `nvecinate. Majoritatea UAT-urilor au una sau mai multe divergen]e cu vecinii `n ceea ce prive[te delimitarea teritorial\. ~n momentul de fa]\, delimitarea UAT-urilor este dat\ de prevederile Legii 2/1968 [i nu are o baz\ grafic\ de delimitare.
Proiectul derulat de OCPI Suceava [i de institu]iile similare din celelalte jude]e ale ]\rii de nume[te RELUAT (Registrul Electronic al Limitelor Administrativ Teritoriale) [i este baza de implementare a unei directive europene numit\ INSPIRE, prin care  se dore[te realizarea unei infrastructuri de informa]ii spa]iale la nivel european, care trebuie implementat\ de to]i membrii UE.
Proiectul s-a desf\[urat pe parcursul mai multor etape. Astfel, OCPI a generat o hart\ ini]ial\, transmis\ spre consultare tuturor UAT-urilor, pe care s-au marcat toate tronsoanele comune de delimitare. ~n urma consult\rii, fie s-au validat de c\tre prim\rii aceste tronsoane comune, fie s-au contestat.
A urmat etapa a doua, prin care tronsoanele contestate au fost supuse medierii, tot la sediul OCPI Suceava.
~n acest moment se deruleaz\ etapa a treia, respectiv de a transpune `n format digital informa]iile cu privire la tronsoane, fie validate, fie rezultate `n urma medierii, la care se ata[eaz\ at=t procesele verbale de delimitare c=t [i baza grafic\, toate semnate de c\tre reprezentan]i ai prim\riilor, Institu]iei Prefectului [i de directorul OCPI Suceava, Romic\ Andreica. Aceast\ ultim\ etap\ a presupus `nt=lniri cu to]i primarii din cele 114 localit\]i ale jude]ului [i reprezentan]i ai Institu]iei Prefectului [i are ca termen de finalitate 1 Martie.
Finalitatea proiectului o constituie alinierea la standardele UE privind delimitarea `n coordonate georeferen]iale, digitale ale limitelor fiec\rei localit\]i, precum [i elaborarea unei h\r]i administrative actualizate a Rom=niei.
„A fost un proces foarte complicat ce a presupus foarte mult\ munc\ [i alocare de resurse logistice [i umane, din partea Oficiului de Cadastru [i Publicitate Imobiliar\, dar un proiect necesar `ntruc=t foarte multe tronsoane de delimitare nu mai erau corecte sau reale. Am reu[it s\ mediem multe conflicte `ntre UAT-uri vecine”, a declarat Romic\ Andreica.
~n jude]ul Suceava sunt identificate un num\r 304 tronsoane comune ale UAT-urilor din jude]ul Suceava, la care se adaug\ delimit\rile [i cu jude]ele `nvecinate (Maramure[, Bistri]a – N\s\ud, Mure[, Harghita, Neam], Ia[i [i Boto[ani), din acest punct de vedere fiind cel mai complex jude], at=t ca num\r de localit\]i, c=t [i ca num\r de vecin\t\]i cu alte jude]e, iar `n plus, fiind [i jude] de frontier\, inclusiv frontier\ a UE.
Men]ion\m c\ `n Rom=nia exist\ circa 11.000 de limite comune `ntre 2 UAT-uri, fiind notorii cazuri hilare de delimitare. Ca de exemplu, `n Bucure[ti exist\ apartamente care au buc\t\ria `ntr-un sector [i dormitoarele `n alt sector. Monumentele naturale Babele [i Sfinxul sunt disputate `ntre jude]ele Prahova [i D=mbovi]a este un alt exemplu de problem\ privind delimitarea `ntre UAT-uri sau `ntre jude]e. La acestea se pot ad\uga diverse alte cazuri `n care delimitarea existent\ trece pe la mijlocul unui deal sau munte [i nu cum ar fi normal, pe creast\ sau pe vale. Cheile Bicazului sunt iar\[i motiv de disput\ `ntre jude]ele Neam] [i Harghita, etc. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Fiecare elev de la Liceul cu Program Sportiv are propriul dulăpior pentru rechizite și lucruri personale. Telefoanele vor fi ”încuiate” în timpul orelor

În urmă cu un an de zile, conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava implementa, în …

No comments

  1. TIMIŞOARA A ÎNCEPUT SĂ SE MIŞTE CHIAR ÎN PREZENŢA
    PREMIERULUI BOC!
    O poezie-protest, concepută de Un român deştept …, circulă, tot de la Timisoara, sub forma de viral, pe internet . Textul este dedicat alianţei toxice PDL-UNPR-UDMR, tripleta care si-a propus sa distrugă total aceasta ţară. Incepem şi noi, ca oameni bine informaţi, să credem ca indivizii ăştia sunt trădători de neam şi ţară.
    Nu-i iertaţi!
    Versurile, maestre:
    o haită de borfaşi, mecanic colorată,
    supusă ritualic aceluiaşi consemn,
    îndepărtată crud de mamă şi de tată,
    ne-aduce existenţa în sapa lor de lemn…
    în fruntea ei, dementul, o javră ordinară
    care ne-a sechestrat şi dreptul de-a vorbi,
    descreieratul care a semănat în Ţară
    doar vrajba dintre noi, în dreptul de-a muri…
    nu ne-aţi iertat niciunul, ne-aţi pângărit pe toţi,
    pe medici şi pe dascăli i-aţi răstignit borând,
    adunătură oarbă de venetici şi hoţi…
    fugiţi, spre-a nu vă prinde răbdarea explodând…
    aţi umilit Ostaşul, tăcut, dar suveran,
    artistului i-aţi pus bir până şi pe scenă,
    justiţia aţi frânt-o în râvne de maidan,
    pe nimeni n-aţi cruţat de jeg şi anatemă…
    ne mor copiii arşi, în leagăne de îngeri,
    bătrânii tac şi plâng, în rezumate seci,
    guvernul ne dictează fatalele constrângeri,
    e semn că este vremea cu haita ta să pleci…
    pe poliţişti i-aţi dus mai jos de disperare,
    pe mame le-aţi distrus în fondul lor suprem,
    ai pus guvernul ţării elenei la picioare
    şi balele oranj în cale i se-aştern…
    din lege aţi făcut cheremul poftei chioare,
    iar din legislativ, un jaf şi-o mascaradă,
    simţind pe os cuţitul, nimic nu ne mai doare
    borfaşi înveşmântaţi în straie de paradă…
    ne-aţi asmuţit pe toţi în contra tuturora
    spre a vă aduna voi, haita, tot mai strâns,
    azi au sosit, istoric, secundele şi ora
    să vă-aruncăm din jilţuri, să ne oprim din plâns…
    nu bogăţia haitei, nici luxul sau huzurul,
    nu desfătarea oarbă-a lichelelor ne doare,
    ci aroganţa lor, cinismul şi sperjurul
    jucat naţional făr` nicio rem uşcare..
    nu contrarelativa (!) noastră sărăcie
    ne judecă speranţa şi viaţa ne-o apasă,
    ci starea ei impusă, de gravă umilire,
    pe care-au strecurat-o în fiecare casă…
    pe-această-adunătură de hoţi şi de lichele
    doar disperarea noastră o va putea opri,
    să le-aruncăm cinismul în lanţuri şi zăbrele,
    stârpiţi-i fără milă, oriunde-i veţi găsi…
    nu îi iertaţi nicicum, revolta socială,
    e tot ce ne-a rămas ca şansă de a fi,
    lăsaţi blândeţii voastre dreptul la răscoală
    şi răsplătiţi borfaşii cu dreptul … de-a muri.