Tuesday , April 30 2024

Comisia Juridică a Senatului a aprobat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

oprea4

Comisia Juridică a Senatului a aprobat, miercuri, cererea procurorilor DNA privind încuviințarea urmăririi penale a Gabriel Oprea, în dosarul în care este suspectat de uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigina.
Biroul permanent al Senatului a repartizat, săptămâna trecută, Comisiei juridice dosarul referitor la senatorul Gabriel Oprea, iar aceasta a stabilit să studieze până marți, 13 septembrie, documentele, pentru ca pe 16 septembrie să depună raportulă, potrivit România TV. Dosarul referitor la Gabriel Oprea are 18 volume.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, pe 31 august, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.
Gabriel Oprea a ajuns pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale. În ultimele două cazuri, fostul ministru de Interne şi vicepremier nu a avut sorţi de izbândă în faţa senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmărirea sa penală în dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat că a făcut abuz de prevederile legii în acest caz.
Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere “în cvasitotalitatea deplasărilor”, incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă.
Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.
Cererea a fost atunci aprobată cu 102 voturi “pentru”, 30 voturi “împotrivă”, iar un vot a fost anulat.
Două săptămâni mai târziu, DNA a cerut urmărirea penală a lui Gabriel Oprea într-un alt dosar, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.
Senatul a aprobat atunci solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotrivă”, iar un vot a fost anulat.
În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în 5 februarie, pentru că ar fi beneficiat nelegal de coloană oficială, în deplasări personale.
 

Vezi si

Meteo. Ploi în mai multe regiuni în minivacanța de 1 Mai și de Paște

Meteorologii anunţă că, de 1 Mai şi de Paşte, temperaturile vor fi uşor mai ridicate …