Tuesday , April 30 2024

Miting al pensionarilor militari, in fata Prefecturii

N “rezervi[tii”au protestat 35 de minute, au  spus poezii [i au c=ntat “Hora Unirii” n “Ani `ntregi v-am slug\rit, `ns\ voi ne-a]i ciuruit”, se putea citi pe pancartele pensionarilor militari n “Am studiat  20 de ani, am ie[it la pensie cu gradul de comandor, dar acesta a fost  desfiin]at. Nici c=nd mori pe cruce nu poate s\ ]i se mai scrie gradul”, ne-a spus fostul comandant al Aeroportului Salcea

Aproximativ 100 de pensionari militari s-au  adunat luni, la orele amiezii, `n fa]a Prefecturii Suceava pentru a protesta fa]\ de diminuarea pensiilor `ncepind din aceast\ lun\. De[i ac]iunea de protest a fost programat\ pentru intervalul 12.00-13.00, mitingul a durat aproximativ 35 de minute, „rezervi[tii” manifest=ndu-se pa[nic, f\r\ huiduilei [i strig\te la adresa guvernan]ilor. Cei doi lideri ai
Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezerv\ [i în Retragere (SCMD)  Suceava [i filiala R\d\u]i au dat citire o scrisoare c\tre pre[edintele Traian B\sescu [i un  “ultimatum”  adresat Guvernului.  Cele dou\ documente au  fost trimise conducerii Prefecturii  jude]ului  care urmeaz\ s\ le `nainteze la Bucure[ti.
Manifestan]ii au purtat pancarte cu denumirea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezerv\ [i în Retragere (SCMD) filiala Suceava [i filiala R\d\u]i, “Guvernele vin [i pleac\ /Armata r\m=ne la datorie” [i  “Ani `ntregi v-am slug\rit, `ns\ voi ne-a]i ciuruit”. ~ntre protestatari s-a aflat [i fostul viceprimar al comunei {cheia, Octavian D`rja care a purtat drapelul na]ional.  El ne-a declarat c\ s-a solidarizat cu pensionarii militari din dou\ motive. “Pe de o parte `n calitate de pensionar, iar pe de alt\ pare ca lupt\tor al Revolu]iei. Nu po]i s\ stai deoparte c`nd vezi c\ `n jurul t\u pe zi ce trece `n Rom=nia e un dezatsru social [i economic asupra popula]iei”, a afirmat D`rja.
Pensionarii militari sunt nemultumi]i de faptul c\ au primit pensii mai mici dup\ recalculare [i spun c\ nu le r\m=ne dec=t s\ ias\ `n strad\ [i s\ `ncerce s\-[i rec=[tige drepturile, iar dac\ va fi nevoie vor apela [i la instan]ele interna]ionale.  Ei [i-au manifestat la unison nemul]umirea fa]\ de modul în care sunt trata]i de c\tre actuala putere, sus]in`nd c\  pensionarii militari au fost aduşi în postura de “asista]i”. „De 24 ianuarie trebuia s\ spunem to]i `ntr-un suflet [i într-o voce hai s\ d\m m=n\ cu mână cei cu inima român dar în suflet f\r\ ur\ numai c\ guvernan]ii no[tri ne `nt`mpin\ cu ur\”, a declarat un pensionar militar.
~n documentul intitulat “Ultimatum (Soma]ie)”, SCMD îi “someaz\” pe premierul Emil Boc, mini[trii Gabriel Oprea, Traian Iga[, Ioan Boti[, C\t\lin Predoiu, Gheorghe Ialomi]ianu [i directorul SRI George Maior s\ întrerup\ procedurile de aplicare retroactiv\ a Legilor 119 [i 263 din 2010 [i s\ respecte Constitu]ia, care stipuleaz\ c\ o lege nu poate dispune decât pentru viitor. De asemenea, SCMD cere anularea HG 735/2010 [i a hot\r=rilor MApN, MAI [i SRI de emitere a unor noi decizii de pensii [i de continuare a “recalcul\rii” drepturilor pensionarilor militari. Sindicatul mai cere guvernan]ilor s\ renun]e la decizia de impozitare suplimentară cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei, atât civile cât [i militare. În finalul soma]iei, reprezentan]ii SCMD arat\ c\ în cazul în care problemele semnalate nu vor fi îndreptate, vor considera c\ Guvernul respinge dialogul [i vor convoca, în 1 martie, în fa]a Guvernului, pensionarii militari [i civili afecta]i de aceste m\suri.
Fostul comandant al Aeroportului Salcea, Dan Asmarandei, a fost unul dintre protestatarii care [i-au exprimat dezacordul fa]\ de  diminuarea pensiilor. “Am lucrat 24 de ani `n avia]ie [i am ie[it cu  o pensie de 36,5 milioane de lei vechi, dup\ aplicarea legii am avut de luat 15 milioane de lei vechi.  Am studiat 20 de ani , am ie[it la pensie cu gradul de comandor dar  acesta a fost desfiin]at. Nici c=nd mori pe cruce nu poate s\ ]i se mai scrie gradul. Nu se poate a[a ceva”, ne-a spus fostul comandant al Aeroportului Salcea.
Protestul  a avut parte [i de un moment mai aparte atunci c`nd unul dintre pensionarii militari a dat citire unei poezii critice la adresa guvernului condus de Emil Boc.  Ac]iunea “rezervi[tilor” s-a `ncheiat cu intonarea primei strofe din „Hora Unirii”. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …

No comments

  1. Fiecare categorie profesionala a fost umilita, dezonorata ,dar pe rand , in concordanta cu principiul DIVIDE ET IMPERA , la indemnul propagandistilor PDL. Acesti oameni cred ca vor fi vesnici, , Poporul s-a saturat de incompetenta si abuzurile comise de un dezechilibrat psihic si gasca de beneficiari care ne improasca cu noroi pe toti. Sa va fie rusine mizerabili portocalii, sunteti demni de dispret, Legea prevede ca in cazul recalcularii pensiei indiferent ca ea este civila sau militara daca suma rezultata din recalculare este mai mica , se pastreaza pensia existenta. De exemplu , maine, poimanie onor guvernul mai da o lege prin care suntem anuntati ca,contractele de vanzare-cumparare a apartamentelor in care locuim , nu mai este valabila deoarece , trebuie recalculata , ACTUALIZATA , valoarea acestor imobile , care sau scumpit….Cineva spunea ca armata romana nu a mai luptat din al doilea razboi mondial. Asa e, dar l-as intreba unde a luptat armata Germaniei, Frantei, Spaniei, Angliei, Ungariei, etc?! Cand armata lucra pe santiere, in mina, etc., alaturi de civili, militarul isi primea doar solda, pe cand civilul primea tot felul de sporuri si castigul lui era mai mare. Cei mai multi civili dormeau in patul lor de acasa, pe cand militarul in baraca. Altcineva spunea ca a fost militar ( in termen) la inundatii, dar nici un general nu a pus mana pe lopata! L-as intreba: directorul de la firma unde a lucrat, punea mana pe tarnacop?! Stimati civili, de ce nu comparati salariile si pensiile voastre cu cele ale politicienilor, ale directorilor din diferite companii?! De ce nu le comparati cu sumele trecute de ei in declaratiile de avere?! Ar trebui sa stiti, daca tot comentati, ca sunt doar 2 pensii militare care depasesc 5000 lei., dar le au fosti sefi de stat major general. Pensiile militare pleaca de la ei in jos, in functie de importanta locului de munca. Premierul a bagat in aceiasi oala militarii cu magistratii ca sa nu mai inteleaga nimeni, nimic si in final, acele „pensii nesimtite” se platesc si se vor plati in continuare. Acolo sunt pensiile de 80-150 milioane lei vechi… STUPIDITATEA SI INVIDIA NE FAC VIATA AMARA … AMARA ….