Tuesday , April 30 2024

Remus Truică, sub control judiciar, după ce a fost audiat la DIICOT în dosarul fraudării BRD

remus-truica

Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, a fost audiat la DIICOT, în megadosarul fraudării BRD, anunță Realitatea Tv. Acesta este considerat, de altfel, unul dintre liderii grupării infracţionale. Truică este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. În urmă cu puţin timp el a fost pus sub control judiciar. Prejudiciul în dosarul BRD este de 43,5 de milioane de euro, Truică fiind suspectat că a cauzat un prejudiciu de 35 de miliioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii au pus sechestru asigurător pe averea lui Truică, respectiv conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov, până la concurența sumei de 35 milioane euro, prejudiciul reținut în sarcina acestuia.
Din primele cercetări rezultă că Remus Truică ar fi luat în anul 2008 un credit de la BRD, pentru care ar fi garantat cu terenuri supraevaluate, însă nu a mai returnat banii. De asemenea, el ar mai fi ajutat și alte persoane să ia credite în același mod de la BRD, inclusiv pe șoferul său și soția acestuia, judecătoare în Capitală, scrie Agerpres.
Avocatul său a cerut un termen pentru studierea dosarului, Truică urmând să fie audiat din nou la începutul lunii iunie.
Remus Truică a ieșit de la DIICOT, după o oră de audieri, a declarat că a avut un credit, care a fost însă rezolvat. ”Nu mai fac nicio declarație”, a spus acesta, grăbit.
Truică ar fi produs BRD un prejudiciu de 35 de milioane de euro, potrivit Realitatea Tv. La intrarea în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), omul de afaceri nu a vrut să facă nicio declaraţie. Concret, cele 35 de milioane de euro se referă doar la credite pe care le-a luat Remus Truică, direct sau prin interpuşi, mai exact credite pe care le-ar fi contractat în baza unor documente false o vânzătoare de la un magazin din Bucureşti sau chiar şoferul omului de afaceri care ar fi contractat 7 milioane de euro de la BRD.
La rândul lor, pe 15 mai, Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu au fost puşi sub acuzare, de DIICOT, în dosarul BRD. Cei doi sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, informează Realitatea TV. Adrian Sârbu a părăsit sediul DIICOT la ora 11:00, după ce a stat de vorbă cu procurorii mai bine de o oră. Acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi faptul că are calitatea de suspect în dosar.
Dosarul Bancherilor, trimis în instanţă în urmă cu doi ani, scoate la lumină şi alte nume grele. Sorin Rosca Stanescu si Adrian Sarbu s-au prezentat, vineri dimineata, la DIICOT, unde au fost audiati intr-un nou dosar in care cei doi sunt cercetati pentru ca ar fi luat credite folosind acte false.
Creditele ar fi fost luate de la BRD in 2008. Patronul media Adrian Sarbu ar fi luat un credit de la BRD de 4 milioane de dolari si ar fi girat pentru suma cu un contract de management incheiat cu un grup de presa international, scrie hotnews.ro.
Fostul senator Sorin Rosca Staneascu ar fi contractat un credit pentru investitii de trei miliioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garantiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca sa poata recupera banii.
În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 2012, în 13 decembrie, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor.
Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.
Părțile civile din acest dosar sunt BRD — Groupe Societe Generale SA și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii SA — IFN, iar parte responsabilă civilmente este BRD — Groupe Societe Generale SA.
În decembrie 2012, 11 persoane au fost arestate în acest caz, pentru o fraudă de 85 milioane euro.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, și anume prin obținerea în mod ilegal de credite de la două unități bancare pentru 35 de societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat.
realitatea.net
 

Vezi si

Peste jumătate dintre părinții care muncesc în alte țări nu vin acasă de Sărbători

Mai mult de jumătate – 55% – dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor …