Thursday , May 2 2024

Iliescu: SUA vor sa obtina informatii corecte despre coloniile lor

Fostul pre[edinte Ion Iliescu a declarat, pentru “Gândul”, referitor la dezv\luirile privind interesul SUA pentru liderii politici din România, c\ aceste noi informa]ii denot\ mentalitatea de mare putere a Statelor Unite, “care caut\ s\ ob]in\ informa]ii complete din toate coloniile lor”.
Fostul pre[edinte Ion Iliescu a comentat, pentru “Gândul”, dezv\luirile noului episod “Cablegate” – interesul SUA pentru “pia]a” politic\ din România, cu privire la datele biometrice ale liderilor politici, rela]iile între ace[tia, precum [i rela]iile lor cu liderii ru[i.
“Aceste noi informa]ii denot\ mentalitatea de mare putere a SUA, care caut\ s\ ob]in\ informa]ii complete din toate coloniile lor” a declarat Ion Iliescu.
Întrebat dac\ se refer\ în acest context la România ca la o colonie a Statelor Unite, fostul pre[edinte a afirmat c\ “aceasta este o roti]\ într-un mecanism pe care ei vor s\-l controleze”.
În context, Ion Iliescu a precizat c\ astfel de informa]ii se pot subsuma specificului unor activit\]i de spionaj, dar numai în func]ie de modul în care sunt interpretate datele.
“Spionajul este un instrument al activit\]ii tuturor statelor. Nu exist\ stat care s\ nu aib\ spionaj [i contraspionaj. Exist\ de când e lumea, iar ast\zi e tot mai sofisticat. Sistemele de informare s-au folosit [i se vor folosi în continuare. [i înaintea românilor [i dup\ ei, apoi în perioada imperiilor colonial sau economice, ba chiar [i în cazul marile companii. Cu to]ii foloseau [i folosesc diverse surse de informare [i dezinformare. Tr\im într-o lume a traficului de informa]ii [i trebuie s\ [tim cum s\ ne ap\r\m”, a afirmat Iliescu. El a precizat îns\, c\ nu de fiecare dat\, astfel de informa]ii sunt folosite cu un scop negativ.
Pe de alt\ parte, Ion Iliescu a fost de p\rere c\ operarea datelor cu privire la anumite caracteristici ale liderilor politici din România nu este neap\rat o dovad\ a faptului c\ americanii s-au implicat în politica intern\.
“Nu este neap\rat ca ei s\ se fi implicat în politica noastr\. Altminteri, sigur c\ se folosesc aceste informa]ii [i când exist\ asemenea inten]ii. Dar, altfel, o bun\ informare poate fi temelia unor decizii corecte de politic\ intern\ [i international\. Pot fi instrumente pentru o mai bun\ cunoa[tere [i pentru promovarea unor rela]ii corecte cu liderii de aici [i din zon\. [i nu neap\rat cu rea inten]ie”, a opinat Ion Iliescu.
Departamentul de Stat american le-a cerut diploma]ilor s\i de la Bucure[ti s\ ob]in\ “date biometrice” despre “lideri [i consilieri actuali sau emergen]i” din România, potrivit unei note publicate de Wikileaks [i citate de Guardian în edi]ia electronic\ de joi.
Nota diplomatic\ este datat\ din 16 iunie 2009, fiind inclus\ în categoria documentelor secrete, cu men]iunea interzicerii accesului pentru cet\]enii non-americani.
Ea prezint\ “lista de priorit\]i” privind activitatea de strângere de informa]ii a diploma]ilor americani în România. Acestora li se cere s\ ob]in\ date despre “vulnerabilitatea” sau “personalitatea” liderilor români, precum [i date “financiare, de s\n\tate [i biometrice” despre ace[tia.
Site-ul WikiLeaks, specializat în dezv\luirea de documente secrete, a început duminic\ publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, ac]iune considerat\ de Departamentul de Stat american drept “un atac la adresa comunit\]ii interna]ionale”.

Vezi si

„Oscarul de la Washington”. Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council ”pentru rolul său în leadershipul transatlantic și european”

Președintele Klaus Iohannis va fi printre laureații prestigioaselor premii anuale ale organizației Atlantic Council, considerate …