Saturday , April 13 2024

SUA a informat aliații despre o nouă armă nucleară spațială a Rusiei

Guvernul Statelor Unite anunță că a informat Congresul, dar și pe aliații din Europa despre noile capacități nucleare rusești – o posibilă amenințare internațională gravă – a confirmat, miercuri, pentru Reuters, o sursă bine informată.

Rusia dezvoltă o capacitate militară spaţială despre care membrii Congresului şi oficialii americani sunt îngrijoraţi că ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii săi, posibil prin avarierea cu o armă nucleară a unor sateliţi esenţiali de informaţii sau de comunicaţii, relatează presa americană. Potrivit The Washington Post, citat de Digi24, Rusia a experimentat utilizarea exploziilor nucleare sau a energiei dirijate pentru a dezactiva sateliţi.

Informaţiile au ieşit la iveală după ce Mike Turner, preşedintele republican al Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a emis, miercuri, o declaraţie neobişnuită şi criptică în care a avertizat asupra unei „ameninţări grave la adresa securităţii naţionale”. „Solicit ca preşedintele Biden să desecretizeze toate informaţiile legate de această ameninţare, astfel încât Congresul, administraţia şi aliaţii noştri să poată discuta deschis despre acţiunile necesare pentru a răspunde la această ameninţare”, a spus Turner în declaraţie, fără a oferi alte informaţii. Sursele citate de Reuters şi de presa americană au declarat, ulterior, că avertismentul a fost legat de capacităţile ruseşti în spaţiu. Una dintre surse a spus că problema este serioasă, dar nu este legată de o capacitate activă şi nici nu ar trebui să fie un motiv de panică.

Citând un actual şi un fost oficial american, The New York Times relatase anterior că noile informaţii au legătură cu încercările Rusiei de a dezvolta o armă nucleară antisatelit. Şi ABC News a spus că informaţiile au legătură cu o astfel de capacitate. Actuali şi foşti oficiali au precizat, însă, că arma nucleară nu se află, deocamdată, pe orbită.

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …