Tuesday , April 30 2024

Subiecte surpriza pentru absolvenţii claselor a XII-a, ieri, la prima proba scrisa a Bacalaureatului

bacalaureat [800x600]


Elevii absolvenţi ai claselor a XII-a au trecut, ieri, prin focul primei probe scrise a examenului de Bacalaureat. Din 5.959 de elevi înscrişi la această probă, 233 dintre aceştia nu s-au prezentat la centrele de examinare, iar 357 şi-au echivalat proba cu cea susţinută într-una din sesiunile anterioare ale Bacalaureatului. Subiectele de examen s-au prezentat în două tipuri. Elevii profilului real, vocaţional sau tehnologic au avut la prima parte a subiectului de rezolvat cerinţe pe baza unui fragment din textul operei literare “Omul din vis” de Cezar Petrescu, la partea a doua au avut de scris un text argumentativ despre “rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos”, iar la partea a treia a subiectului au avut de redactat un eseu în care să prezinte “tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu”. Pe de altă parte, absolvenţii profilului uman sau pedagogic au avut la primul punct al subiectului de rezolvat cerinţe pe baza unui fragment din opera literară “Donna Alba” de Gib. I. Mihăescu, la partea a doua au avut de argumentat “importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor”, iar partea a treia a subiectului de examen a avut ca cerinţă prezentarea “temei şi viziunii despre lume reflectate într-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu. Deşi testul, spun profesorii, a fost de nivel mediu, elevii au fost neplăcut surprinşi de textele pe baza cărora au avut de lucrat la punctul trei al subiectului. Având în vedere că textul liric a făcut subiectul examenului de acum doi ani, elevii au pus mai mult accent pe proză decât pe poezii, neaşteptându-se la cerinţe pe baza textului liric. Chiar dacă la prima probă scrisă a Bacalaureatului, proba de Limba şi literatura română, subiectele au fost o adevărată supriză pentru absolvenţii claselor a XII-a, mulţi dintre elevi au declarat că vor lua cu sigurantă note de trecere pentru că, fie că au învăţat, fie că au scris din amintiri, cerinţele nu au fost de o dificultate ridicată.
Sase absolvenţi ai claselor a XII-a, din judeţ, au susţinut prima probă scrisă a Bacalaureatului în sistem special
Pentru şase elevi din judeţul Suceava, proba de Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Bacalaureat, s-a ţinut în condiţii speciale. O elevă a Colegiului Naţional “Petru Rareş şi un alt elev al Colegiului Pedagogic “Mihai Eminescu” din Suceava au primit acceptul de a rezolva subiectele de examen prin dictare, pentru că ambii au fracturi ale braţului. Un elev al Colegiului Tehnic “Vasile Lovinescu” Fălticeni a susţinut examenul la domiciliu, fiind nedeplasabil, doi elevi ai Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi au cerut prelungirea cu o oră şi jumătate a timpului acordat pentru redactarea subiectului, din cauza problemelor medicale, iar unui elev al Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava i s-a permis rezolvarea subiectului pe computer.
Examenul de Bacalaureat continuă şi mâine pentru absolvenţii claselor a XII-a, cu proba de Limba şi literatura maternă, probă la care judeţul Suceava are înscrişi doar 18 candidaţi.
Un candidat a fost eliminat din examen, după ce a fost prins copiind
La nivelul judeţului Suceava, s-a înregistrat o singură tentativă de fraudă în timpul probei scrise de Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat. Un absolvent al clasei a XII-a, aparţinând Liceului Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, care a fost repartizat la centrul de examinare al Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, a fost surprins copiind, având asupra sa diferite materiale auxiliare. Elevul şi-a recunoscut vina printr-un process verbal, iar pentru fapta sa a fost eliminat din examenul de Bacalaureat şi i-a fost interzisă înscrierea şi participarea la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. (Ida MOISII)

Vezi si

Probleme în echipa PSD pentru Consiliul Local Suceava

Consilierul local social-democrat Gabriel Buciac a depus o cerere la biroul electoral pentru retragerea candidaturilor. …