Ionela Prodan a murit. Care au fost ultimele cuvinte adresate Anei Maria

16/04/18 ora:11:29pm

Ionela Prodan a murit luni seară, în jurul orei 21.00, la Spitalul Elias. Suferea de mai mult timp de o afecțiune a pancreasului, iar tratamentele nu mai dădeau rezultate.

ionela prodanCelebra interpretă de muzică populară Ionela Prodan se afla în stare gravă la Spitalul Elias din București, după ce a fost internată pe 21 martie. În vârstă de 70 de ani, Ionela Prodan suferea de o boală la pancreas.

Tratamentele administrate pentru boala ei nu au avut efect și i-au provocat femeii și alte afecțiuni. Mama Anamariei Prodan a suferea de câteva luni. Ea a fost internată de mai multe ori în spital în ultima perioadă. Ea a fost internată și la Fundeni, acolo unde medicii i-au montat un holter, pentru a-i fi monitorizat ritmul inimii. De vină ar fi fost dietele la care artista a fost supusă.

„De câteva zile, marea artistă nu mai reacționa la tratament. De aceea, a fost nevoie iarăși de intervenția medicilor, care au băgat-o pe aparate pe pacientă. Ea respira doar artificial, practic nu mai era nimic de făcut. Totuși, în mod surprinzător, înainte de a muri, Ionela Prodan a deschis ochii și s-a uitat fix la fiica sa. A luat-o mama și i-a spus: Gata. mă duc! Atât. A mai apucat să o audă pe Anamaria spunându-i că o iubește enorm și viața sa s-a sfârșit”, au declarat surse din spital, potrivit wowbiz.ro.

Prietena ei Elena Merisoreanu a precizat ca artista va fi inmormantata in costum popular. Corpul neinsufletit este depus de marti, ora 12.00, la capela Bellu ortodox, iar joi va avea loc inmormantarea.

Ionela Prodan este o solistă din Oltenia, mamă a impresarului Ana-Maria Prodan. „Deşi începutul carierei mele artistice este foarte îndepărtat, el mi se pare aproape. Am luptat pentru a reuşi ca cei din jur să înţeleagă un biet copil de la ţară, ce vrea să facă, ce vrea să ajungă. Am ascultat de mama, care mi-a spus: «Întâi carte şi apoi ce vrei tu!». Aşa că, am absolvit liceul din comuna mea, şi apoi, Facultatea de Istorie, la Craiova. Încă din liceu, am început să cânt şi uşor, uşor am păşit pe drumul pe care mi l-am ales, drumul meu. Dacă nu vrei ceva al tău, e grav. La mine a fost o fericire pentru că glasul meu, timbrul meu a fost apare, faţă de al celorlalţi cântăreţi. Imediat după ce am terminat facultatea, m-am căsătorit, numele meu a fost Tănase Ionela şi toată lumea îmi spunea că am un nume predestinat scenei. Atunci, am spus că nu merg pe căi bătătorite şi că numele meu va fi Ionela Prodan, numele de la mama de acasă”, povestea Ionela Prodan în 2012.

În vremea studenției, la Craiova, a început primele imprimări, la Radio Craiova. Apoi, a urmat «Steaua fără nume», la Televiziunea Română, un concurs foarte mare, la acea vreme. A interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu.

La Universitatea din Craiova a absolvit cele două facultăţi: Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie. La Ediţia a II-a a Festivalului „Maria Tănase“ din Craiova (1970) a primit Marele Premiu al Festivalului și în studiourile Radio Craiova a realizat şi primele înregistrări muzicale. Aici a lansat primele melodii populare: „Pădure, dragă pădure“, „În pădure la Zăval“, „La Jii, murgule la Jii“.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

În anii 90 a renunțat la turnee, după moartea soțului, Traian Tănase. „ El era cel mai mare sprijin al vieţii mele, un soţ şi un tată excepţional. Fără el, n-aş fi putut avea cariera pe care am avut-o. Traian a avut grijă de căminul şi de fetiţele noastre, Anamaria şi Anca, în timp ce eu eram plecată, cu lunile, în turnee în ţară sau peste hotare, preluându-mi astfel toate responsabilităţile. A trebuit să fac această alegere grea, renunţând la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la vârsta adolescenţei şi, deci, trebuia atent îndrumate.”, declara pentru GDS, Ionela Prodan.

A devenit realizator la Radiodifuziunea Română, pentru emisiunea de folclor românesc „Din bucata mea de pâine”.

A fost realizatorul emisiunii de romanțe și cântece de petrecere „Îți mai aduci aminte, doamnă” la Televiziunea Tele 7 abc.

În perioada 2001 – 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii tradiţionale. Ca o încununare a întregii sale activităţi, în 2013, ministrul afacerilor externe de atunci i-a propus să devin[ reprezentant special pentru românii de pretutindeni.

În 2012, Ionela Prodan a fost candidatul USL pentru Colegiul 3 Camera Deputaților, cel în care erau cuprinse țările din America De Nord, Centrală și de Sud, dar și din Oceania. Dar nu a reușit să obțină votul cetățenilor.

Ionela Prodan era membru PSD din 1997 și în 2012 avea o avere estimată la peste 1,5 milioane de euro. In declaratia de avere postata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, cantareata a scris ca detine in intregime un apartament in Bucuresti, dar si patru case de locuit in Capitala si una de vacanta, in judetul Ilfov, toate casele fiind obtinute dupa anul 2008. Ionela Prodan mai avea doua masini – o Honda si un Jeep -, ambele fabricate in anul 2008. Interpreta avea bijuterii in valoare de 10.000 de euro si tablouri in valoare de 35.000 de euro, toate obtinute inainte de 1989. In plus, cantareata avea sase depozite bancare la patru banci diferite, toate conturile fiind deschise dupa anul 2007. Astfel, Ionela Prodan avea un total de 473.000 de euro, 430.000 de dolari – circa 335.000 de euro, dar si 3.160.000 de lei – circa 700.000 de euro, astfel ca suma tuturor conturilor sale se ridica la peste 1,5 milioane de euro.

În 2016, Ionela Prodan a candidat din nou, fiind prima pe listele PSD din Covasna pentru Senat. Preşedintele filialei, deputatul Horia Grama, a declarat, joi, că propunerea a venit din partea conducerii centrale a partidului şi a fost acceptată de organizaţia judeţeană pe considerentul că Ionela Prodan este o persoană cu notorietate, are o prestigioasă carieră profesională şi poate sprijini cultura românească şi biserica ortodoxă din judeţul Covasna. Covasna nu a beneficiat însă de mandat la redistribuire, astfel că singurul loc din Senat a fost ocupat de UDMR.