Pericolele din covrigi: ingrasa, uzeaza pancreasul si creste riscul de diabet

28/03/13 ora:4:14pm

Aproape toată lumea mănâncă covrigi dimineaţa şi se poate spune că ei constituie una dintre cele mai apreciate “gustări” ale românului. Dar studiile arată că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a-i mânca. scrie evz.ro.

Conform specialiştilor, un covrig are între 250 şi 300 de calorii, mai mult de 50 de grame de carbohidraţi, şi nici un nutrient. Medicii recomandă să consumaţi foarte rar covrigi şi atunci să nu fie foarte calzi. Deoarece acest lucru favorizează apariţia diabetului, pe lângă multe alte lucruri.

Covrigii calzi, consumaţi zilnic pe perioade mari de timp, determină acumularea kilogramelor în plus, uzează pancreasul şi, în timp, creează rezistenţa la insulină.
Nutriţioniştii au descoperit că persoanele care mănâncă zi de zi un covrig, au o greutate de două ori mai mare decât cele care consumă un covrig pe lună.

Aceste produse de panificaţie preferate de majoritatea românilor au în compoziţie făină albă, lipsită de substanţe nutritive, cum ar fi vitamine, fibre şi proteine. Oferă o stare de saţietate, dar specialiştii în nutriţie spun că, mâncaţi calzi, covrigii nu au nicio valoare nutritivă.
Uneori sunt fierţi în zahăr şi conţin şi o cantitate excesivă de sare, ambele substanţe fiind dăunătoare sănătăţii generale şi menţinerii unei greutăţi corporale normale. Tot covrigii calzi predispun şi la apariţia bolilor cardiovasculare, cauzate de acumularea de grăsimi în organism, care împiedică buna circulaţie a sângelui în corp. Nutriţioniştii avertizează că pentru a ne proteja inima este important să fim atenţi la carbohidraţi – care abundă în covrigii calzi.
Ca un fapt inedit, specialiştii recomandă consumarea covrigilor doar în cazul în care alergăm două sau trei ore pe zi!