Saturday , April 27 2024

A fost creat un virus care repara ficatul afectat de alcool

ficat

Bolile de ficat inseamna un diagnostic dur, care adesea trezeste la realitate (mai ales cand e vorba de consumul exagerat de alcool), insa prea tarziu, de obicei transplantul de ficat fiind singura solutie. Oamenii de stiinta vin insa cu o veste buna: a fost creat un virus care repara tesutul hepatic.

O echipa americana, de la University College San Francisco, in colaborare cu cercetatori de la Spitalul Universitar Heidelberg din Germania, au creat un virus care tinteste celulele bolnave ale ficatului, insanatosindu-le, informeaza Daily Mail.

In cazul bolnavilor de ficat, “infectarea” cu un astfel de virus creat in laborator poate insemna prelungirea vietii cu zeci de ani, arata cotidianul britanic. “Functioneaza pentru ca ficatul este un organ care se regenereaza in mod natural”, a explicat autorul studiului, dr. Holger Willenbring.

Acest virus este mai cu seama eficient in cazul fibrozei hepatice. Aceasta apare cand anumite celule ale ficatului, numite hepatocite, nu se pot regenera indeajuns de repede pentru a tine pasul cu daunele facute de alcool sau boli precum hepatita C ori ficatul crescut (din cauza obezitatii). Citeste aici mai multe despre evolutia bolilor de ficat

Cand cicatricele de la nivelul ficatului sunt prea multe, activitatea ficatului scade drastic. Cand doar 20% din acesta mai functioneaza, putini pacienti mai scapa cu viata, majoritatea murind in decurs de doi ani.

Nu doar alcoolul este de vina pentru acest deznodamant; obezitatea, cea care duce la ficatul marit, va deveni prima cauza a fibrozei hepatice in urmatorii 10 ani, estimeaza autorii studiului.

Crearea acestui virus prelungeste, practic, viata ficatului. In continuare, insa, transplantul de ficat ramane de preferat.

“Un transplant de ficat e cel mai bun tratament. Dar daca putem creste activitatea ficatului cu doar cateva procente (…), asta s-ar putea traduce prin zeci de ani de viata in plus”, a explicat autorul studiului intr-un raport publicat de jurnalul Cell Stem Cell.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …