SRI a prins un spion sarb care voia sa culeaga secrete de stat si sa le transmita unei puteri straine

14/11/17 ora:7:16pm

spionUn extremist, care a luptat in Ucraina de partea separatistilor prorusi, a fost declarat indezirabil in Romania timp de 15 ani, la cererea SRI. Sarbul spiona baza militara de la Mihail Kogalniceanu si furniza informatiile unei puteri straine.

SRIInformatia a fost oferita live pe Facebook de Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, care a precizat ca decizia legala a fost luata de Curtea de Apel Bucuresti, din considerente de securitate nationala.

Este vorba despre Bratislav Zivkovic, nascut in 1975, autointitulat comandantul unei organizatii paramilitare din Serbia, cu orientari nationalist-soviniste.

Marincea a relatat ca, in perioada 2014-2015, sarbul a participat alaturi de separatistii prorusi la binecunscutele conflicte din Ucraina.

In cursul anului 2017, “s-a deplasat de mai multe ori in Romania cu scopul de culegere de informatii care constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale.
A intreprins acte preparatorii de procurare si transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizatii straine sau agentilor acestora, si construirea de retele informative pe teritoriul Romaniei”, a adaugat Marincea.

“A manifestat interes pentru obtinerea de documente clasificate, referitoare la infrastructura critica si obiective militare nationale, cat si ale aliatilor, amplasate in sud-estul Romaniei (baza de a Kogalniceanu – n.red.), cu interesul de a afecta parteneriatele noastre strategice”, a transmis Marincea.

Oficialul SRI a punctat ca “toate actiunile cetateanului sarb au avut caracter clandestin si un modus operandi specific activitatilor de spionaj”.

Vestea buna este ca SRI asigura ca Zivkovic “nu a reusit sa intre in posesia niciun document sau informatie clasificate”.

“Evaluarea SRI arata ca prezenta lui pe teritoriul national constituie un risc la adresa securitatii nationale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public cu propunere de declarare ca indezirabil”, incheie Marincea.