Friday , March 29 2024

Parlamentul a votat modificarea Codului Penal fără prag la abuzul în serviciu. Pentru infracțiunile de corupție vor putea fi folosite interceptările SRI

Camera Deputaților a votat modificările la Codurile Penale fără prag la abuzul în serviciu. Astfel, votul a fost dat pentru varianta redactată și propusă de Ministerul Justiției la finalul anului trecut. De asemenea, a fost păstrat articolul din Codul de procedură penală prin care și pentru infracțiunile de corupție pot fi folosite interceptările SRI. Legea merge la președinte pentru promulgare.

Dacă la Codul Penal au votat și deputații UDMR, aceștia s-au abținut de la votul pentru Codul de procedură penală, privind interceptările SRI în dosarele de corupție.

Astfel, pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu a fost stabilit niciun prag valoric. Ministrul Justiției a explicat în plenul Camerei Deputaților că din punctul de vedere al ministerului, legea este constituțională, deși Curtea Constituțională a cerut introducerea unui prag.
La votul final au fost 191 de voturi „pentru”, 66 de voturi „împotrivă” și 12 abțineri. Camera Deputaților este cameră decizională.

Întrebat înainte de ședință de ce nu a mai fost introdus niciun prag, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat „ca să nu se mai fure sub un leu”.

Proiectul Codului de procedură penală introduce, între altele, un articol nou, care a fost controversat, referitor la înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii. Potrivit celor adoptate, „înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări”.

Infracţiunile în acest caz sunt cele contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare.

De asemenea, în acest caz trebuie respectate şi prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări. Legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activităţile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum şi a înregistrărilor rezultate se verifică în procedura de cameră preliminară de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, mai prevede proiectul adoptat.

 

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …