Friday , April 26 2024

Minciuna pedelistilor, demontata de oficiali ai Comisiei Europene: Impărţirea administrativă a României nu are nicio legătură cu fondurile UE

Într-un răspuns oficial obţinut de Gândul de la Direcţia Generală Politică Regională (DG Regio) a Comisiei Europene, oficialii UE explică, negru pe alb, că “implementarea programelor operaţionale va fi responsabilitatea statelor membre, la un nivel teritorial adecvat, în concordanţă cu specificul sistemului instituţional al fiecărui stat membru”.
Oficialii Comisiei Europene susţin că împărţirea administrativă a României nu are legătură cu fondurile UE (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Dacă autorităţile locale din România nu atrag fonduri europene, acest lucru se întâmplă doar din cauza lor şi nu din pricina unor prevederi UE privind posibilitatea de a accesa fonduri europene doar de către unităţi administrativ-teritoriale mai mari.
DG Regio este autoritatea europeană prin care se derulează proiectele europene de politică regională, respectiv cele derulate în România prin Programul Operaţional Regional (POR).
Gândul a întrebat oficialii europeni în ce fel afectează organizarea administrativ-teritorială a României, pe judeţe, absorbţia fondurilor europene, din perspectiva reglementărilor UE.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri, cu ocazia unei vizite pe şantierul variantei ocolitoare de Nord-Est a Clujului, că “reorganizarea administrativ-teritorială este un lucru necesar dacă vrem să fim corecţi cu România şi cu românii. Nu facem asta, nu avem bani europeni după 2013”.
Contactată de Gândul, consiliera pe probleme economice a premierului, Andreea Vass, a recunoscut că adevărata problemă este că diversele instituţii regionale nu se înţeleg între ele pentru a putea atrage fonduri europene destinate dezvoltării regionale.
“Vedeţi cât de greu se cooperează. Sunt şapte reprezentanţi locali şi şapte voci diferite. Cooperarea este o mare problemă în România. Şi nu numai ea. Corupţia este bine sedimentată în aceste unităţi teritoriale”, ne-a declarat ea. “Deci premierul a avut perfectă dreptate. Este nevoie de reducerea birocraţiei şi a deconcentratelor”, a adăugat Vass.
Din răspunsul DG Regio reiese, de asemenea, că oficialii de la Bucureşti riscă să piardă fonduri europene, aşa cum au declarat, însă nu dacă lasă harta administrativă aşa cum este acum, ci exact invers, respectiv dacă o schimbă când nu trebuie.
“Programul operaţional pentru perioada actuală de programare (2007 – 2013, cu termen limită de implementare în decembrie 2015) respectă legislaţia UE şi trebuie implementat în concordanţă cu structurile administrative şi de management actuale, aşa cum s-a precizat iniţial în program”, se precizează în răspunsul obţinut de Gândul.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …

2 comments

  1. Luav-ar dracu! Pentru ce ne mintiti ca pe copii!?

  2. Bai, Fluture, ai ajuns un nimeni. De cand vor avea astia legea , Flutur va fi un nimeni.