Saturday , April 27 2024

Zeci de disponibilizaţi de la Termica au reluat protestele în faţa Prefecturii

protest termica


Peste cincizeci de disponibilizaţi de la societatea de termoficare Termica SA Suceava au protestat, ieri, în faţa Prefecturii Suceava, solicitând aplicarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind concedierile colective. Ca şi la manifestările de protest precedente organizate în faţa Prefecturii şi apoi la Primărie, şi la protestul de ieri foştii salariaţi ai Termica SA au avut vuvuzele şi fluiere şi au scandat „Hoţii” şi „Mincinoşii”. Ei au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Toate promisiunile se dau la televizor”, „Austeritatea e o problemă, nu o soluţie”, „O justiţie independentă” sau „Dialog social real”. Protestul din faţa Prefecturii Suceava a început la ora 10.00 şi durat aproximativ două ore.
Reamintim că disponibilizaţii de la Termica SA au început protestele în urmă cu două săptămâni, organizând mitinguri atât în faţa Palatului Administrativ cât şi în faţa Primăriei Suceava. Ei au primit autorizaţie pentru organizarea de mitinguri în faţa Palatului Administrativ între orele 10 – 12, până în 19 iulie. Disponibilizaţii cer Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.
Foştii salariaţi ar fi trebuit să primească şi salarii compensatorii din partea societăţii, dar banii pe care municipalitatea i-a virat în conturile Termica SA au fost folosiţi pentru achiziţionare de certificate CO2. Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna mai, planul de restructurare a societăţii, care prevede disponibilizarea a 295 din cei 569 de angajaţi, iar disponibilizaţii ar fi urmat să primească salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă. Salariaţii care au rămas în societate se ocupă de activităţi de distribuţie şi de asigurarea serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.
Autorităţile locale anunţaseră iniţial că angajaţii Termica SA, care vor fi disponibilizaţi, în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,4 milioane de lei, reprezentând aşa numitele „venituri de completare”, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare, plus a propus Consiliului Local, iar deliberativul a aprobat un proiect de majorare a capitalului social. Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.
Si după intrarea în insolvenţă a SC Termica SA Suceava au continuat problemele legate de lipsa lichidităţilor, prin urmare salariile compensatorii nu s-au dat decât la vreo 30 din cei 295 de angajaţi trecuţi pe lista de disponibilizare. Angajaţii şi-au canalizat eforturile pe obţinerea veniturilor de completare de la Guvern, dar şi aici apare o problemă legată de lipsa prevederilor bugetare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …