Thursday , April 25 2024

Trei ani de închisoare, după revizuire, pentru afaceristul evazionist Mircea Franciuc

palatul de justitie Suceava [800x600]

 Curtea de Apel Suceava a respins apelul fostului om de afaceri sucevean, venit după o cerere de revizuire, stabilind că pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, este justă. Mircea Franciuc a fentat statul, acum aproape zece ani, cu 15 miliarde de lei vechi, a dat în judecată ziariştii care au scris despre afacerile lui dar şi  inspectorii fiscali şi comisarii financiari care l-au controlat. Judecătorii au dovedit în cele din urmă că Franciuc a încălcat legislaţia economică şi trebuie să intre la închisoare

Un afacerist local care a încercat pe toate căile să iasă nevinovat cu patalama de la Justiţie, Mircea Franciuc, este în sfârşit, la un pas de a fi internat într-un penitenciar, după ce toate demersurile pe care le-a făcut, în aproape un deceniu prin tolerantele instanţe româneşti au condus la prima concluzie a instanţei de fond. El va trebui să execute, dacă nu cumva se va prescrie această pedeapsă conform noului cod de procedură penală, trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. In revizuire, după ce Mircea Franciuc a făcut apel la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Apel Suceava a păstrat prima hotărâre luată la instanţa de fond şi a respins ieri apelul declarat de revizuentul Mircea Franciuc ca nefondat. Acesta a fost obligat să plătească statului suma de 200 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată din apel şi s-a stabilit că rămâne în vigoare sentinţa nr. 204 din 15 octombrie 2013 a Tribunalului Suceava, cu caracter definitiv.
Acum mai bine de un an, Obiectiv de Suceava arăta că Mircea Franciuc, evazionistul fiscal care se lupta prin 2008 în instanţă cu jurnaliştii care au făcut publice afacerile sale ilegale dar şi cu Fiscul, fusese condamnat definitiv la trei ani de închisoare. Curtea de Apel Suceava a respins atunci apelul înaintat de afaceristul sucevean Mircea Franciuc, la hotărârea Tribunalului din data de 28 decembrie 2012, într-un dosar de evaziune fiscală în care bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare, la care urma să se adauge un plus un an dintr-o condamnare anterioară. Curtea de Apel a stabilit atunci că Franciuc va trebui să execute pedeapsa la care a fost condamnat iniţial, la care se adaugă sancţiunile complementare. Este vorba despre interzicerea pe o perioadă de cinci ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator de societăţi comerciale, toate acestea pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. S-a dispus revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de un an de închisoare aplicată inculpatului printr-o sentinţă penală din 08.06.2006 a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, rămasă definitivă prin decizia din 23.04.2007 a Curţii de Apel Suceava şi a dispus executarea în întregime a pedepsei, cumulând-o cu pedeapsa aplicată, pentru infracţiunea de evaziune fiscală de doi ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor. S-a admis totodată acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava Mircea Franciuc fiind obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente SC ELTRON SRL Gura Humorului, să plătească suma de 144.825 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, precum şi accesoriile aferente acestei obligaţii, respectiv dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate până la data plăţii efective a debitului principal, la care se adaugă suma de 1.100 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa a rămas definitivă după ce Curtea de Apel a respins apelul formulat de Mircea Franciuc.
Mircea Franciuc, afacerist cu şase condamnări penale
Obiectiv de Suceava a relatat acum mai bine de un an cum că Mircea Franciuc, afaceristul sucevean care acum opt ani dădea în judecată comisarii gărzii financiare şi ziariştii, considerându-se calomniat, avea deja la activ şase condamnări penale. La sfârşitul anului 2010, judecătorii de la Tribunalul Suceava au apreciat că trei ani de închisoare este îndeajuns pentru o evaziune fiscală de aproximativ 15 miliarde de lei vechi constatată în urmă cu câţiva ani de controlorii Direcţiei de Finanţe şi anterior de fosta Gardă Financiară. La acea vreme de altfel, atât comisarii financiari care au făcut verificări la firmele lui Franciuc, cât şi jurnaliştii care au scris despre acest subiect au fost daţi în judecată de Mircea Franciuc, pentru calomnie. Timpul a dovedit că articolele scrise despre activitatea sa ilegală, dar şi constatările făcute de comisarii financiari ori inspectorii fiscali au avut acoperire pe de-a întregul în activitatea infracţională a lui Mircea Franciuc.
Incă din luna septembrie a anului 2005, comisarii Gărzii Financiare Suceava au intrat pe firul afacerilor lui Mircea Franciuc. Acesta s-a ales atunci cu o plângere penală pentru evaziune fiscală şi fals intelectual instrumentată de către comisarii Gărzii Financiare Suceava pentru un prejudiciu adus statului de calculat la acea vreme la aproximativ şase miliarde de lei. La acea vreme, Garda Financiară suceveană constatase că prin trei firme aparţinând lui Franciuc, au fost efectuate în anii 2004 – 2005, importante livrări de material lemnos, provenit din exploatarea unor partide obţinute prin licitaţie de la Direcţia Silvică Suceava. Numai în anul 2004, una dintre firmele acestuia a avut o cifră de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, însă nu a depus la organele fiscale decât un singur decont, pentru luna septembrie 2004, în suma de 7 miliarde de lei. Conform calculelor făcute, societatea trebuia să colecteze TVA în sumă de 2,6 miliarde de lei, la care se adaugă alte sume care ar fi trebuit sa fie evidenţiate în contabilitatea firmei, în contul impozitului pe profit. In luna mai a anului 2004, admi-nistratorul firmei a vândut un mijloc de transport pentru suma de un miliard de lei vechi către o altă societate care îi aparţine, fără a evidenţia această tranzactie în bilanţul contabil. La firma din Vatra Dornei, apartinând aceluiaşi om de afaceri, comi-sarii financiari au constatat că s-au inregistrat în contabilitate, în perioada mai – iunie 2004, intrări în volum de 2.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei, care provin de la o firmă fantoma, dar şi de la o altă firmă care îi apartinea lui Franciuc.
Comisarii financiari au reuşit să dovedească atunci faptul că aceste intrări au fost fictive, nefiind însoţite de documentele de regim silvic a materialului lemnos. Mircea Franciuc urmează să fi dat în urmărire generală de IGPR pentru identificarea şi reţinerea sa, în vederea executării pedepsei de trei ani de închisoare, pentru care nu mai are nicio cale de atac. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …