Friday , April 26 2024

Termoficarea Sucevei, sub semnul întrebării

termica si bioenergy [800x600]

Pe 19 februarie şi pe 3 martie sunt termene de judecată în două procese diferite, unde ACET şi Bioenergy pot obţine ca Termica să intre în faliment. Datoriile societăţii Termica sunt în creştere de la lună la lună faţă de Bioenergy. Primăria nu s-a decis încă în privinţa transportului şi distribuţiei agentului termic în sistem centralizat, producătorul de energie termică fiind în incertitudine cu privire la continuarea activităţii. “Chiar dacă se va opta pentru o nouă licitaţie de concesionare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice este posibil să dureze chiar şi şapte – opt luni până la finalizarea procedurii”, a declarat Vasile Ilie 

Firma care produce energia termică în municipiul Suceava – Bioenergy Suceava SRL – este preocupată de lipsa unei decizii clare cu privire la termoficarea centralizată în oraş. Directorul societăţii respective, Vasile Ilie, a explicat că este o preocupare pe această temă deoarece societatea pe care o conduce este direct afectată de o decizie cu privire la SC Termica, aşa cum poate fi afectată şi de lipsa unei decizii în timp util.
Oricum, şansele ca să fie rezolvată rapid pro-blemele din termoficare sunt minime, iar Vasile Ilie a atras atenţia asupra acestor aspecte. “Nu ştiu ce va fi cu societatea Termica, dar Primăria ar trebui să ia rapid o decizie în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia energiei termice în sistem centralizat. Chiar dacă se va opta pentru o nouă licitaţie de concesionare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice (în contextul intrării în faliment a SC Termica SA Suceava şi refuzul Guvernului de a aproba înfiinţarea unui serviciu de termoficare în subordinea Primăriei – n.red.) atunci este posibil să dureze chiar şi şapte – opt luni până la finalizarea procedurii”, a declarat Vasile Ilie.
Cu alte cuvinte, dacă va intra în februarie sau în martie în faliment societatea Termica la care acţionar unic este Municipiul Suceava reprezentat prin Consiliul Local, iar un răspuns favorabil de înfiinţare a unui serviciu sau direcţii de termoficare în cadrul Primăriei, atunci varianta care va fi luată în calcul este a unei licitaţii de consecionare a transportului şi distribuţiei energiei termice.
Procesul prin care ACET a contestat planul de reorganizare al Termica are termen de judecată pe 19 februarie, la Iaşi, iar o decizie favorabilă pentru ACET va duce la intrarea Termica în faliment. Dacă nu, Termica mai are de trecut încă un hop şi anume cererea Bioenergy de a trece Termica în faliment, termenul în dosarul care se judecă la Suceava fiind 3 martie. Dacă estimarea lui Vasile Ilie cu privire la durata unei licitaţii – organizarea, analiza ofertelor, contestaţii, încheierea unui contract şi preluarea ca atare a termoficării centra-lizate – ţine vreo şapte sau opt luni, atunci este posibil ca abia prin luna octombrie să aibă Suceava clarificată pe deplin situaţia în zona termoficării centralizate.
Cât priveşte societatea Bioenergy, Vasile Ilie a spus că se fac în continuare eforturi pentru a putea livra suficientă energie termică încât, mai departe, SC Termica SA să poată asigura apa caldă şi căldura în oraş. “Este greu de spus dacă vom putea asigura sau nu apa caldă şi căldura în parametri optimi până la finele lunii. Noi avem posibilitatea tehnică, dar depindem şi de alţi factori. Am asigurat căldura şi apa caldă în permanenţă, la parametri normali, crescând cantitatea de energie termică furnizată în aşa fel încât să fie asigurat un confort termic optim în locuinţe, chiar dacă temperature a coborât până la minus 11 grade. Ar trebui, totuşi, şi Termica să îşi facă treaba şi să plătească pentru ce consumă. Datoria pe care Termica o avea la 31 ianuarie faţă de Bioenergy a crescut la 20,6 milioane de lei”, a declarat Vasile Ilie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si soselele si in final Bioenergy sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.

  2. Asta e marea realizare a lui Lungu. Bijuterii care-ti trimit energia telepatic.