Saturday , April 27 2024

Sucevenii vor avea căldură de Revelion, dar situaţia rămâne incertă în ianuarie 2015

Situaţia este tensionată privind termoficarea Sucevei în prag de Revelion între Termica, Primărie și Bioenergy, aceasta din urmă fiind societatea cea mai „faultată” din punctul de vedere al încasărilor, chiar dacă a reluat funcţionarea centralei cu trei cazane în loc de două
calorifer [800x600]


Furnizarea căldurii în perioada geroasă de Revelion va fi asigurat, în municipiul Suceava, dar problemele vor apărea după ce gerul, cel puţin conform actualelor prognoze meteo, se va domoli, adică după 3 ianuarie. Situaţia dificilă este cauza unor probleme organizatorice șI mai ales financiare de care societatea Bioenergy Suceava SRL – producătorul de energie termică – nu este însă vinovată, ci sunt o serie de probleme legate de Primărie și de SC Termica SA Suceava.
Singurul detaliu confirmat, în mod oficial, din toate părţile, a fost cel legat de funcţionarea centralei termice pe biomasă cu trei din cele patru cazane, în perioada Anului Nou și în primele zile ale lui 2015 când, cel mai probabil, va reveni centrala la programul de funcţionare cu două cazane, existând pericolul întreruperii totale în luna ianuarie.
Totuși, chiar în ceea ce privește furnizarea energiei termice în sistem centralizat, sunt unele diferenţe de opinie extrem de clare. Pe de o parte, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, 28 decembrie, în jurul orei 11.00, că a primit informaţii cum că cei de la Bionergy au pornit cel de-al treilea cazan cu o zi mai devreme iar stocurile de biomasă pentru funcţionarea trei cazane sunt suficiente până în jurul datei de 4 ianuarie 2015. „Fac din nou apel la populaţie să facă un efort să plătească tot ce consumă”, a declarat primarul Ion Lungu. Pe de altă parte, directorul societăţii Bioenergy Suceava SRL, Vasile Ilie, a declarat că al treilea cazan fusese repornit de mai multe zile în urmă iar faptul că municipalitatea nu își onorase obligaţiile în totalitate și la termen va duce în mod sigur la furnizea energiei termice din două cazane în loc de trei, după ce va trece gerul, adică după 2 – 3 ianuarie.
Bioenergy mai are combustibili pentru a asigura un regim normal de furnizare a agentului termic doar pentru cinci zile, urmând ca apoi să reducă cu 30 la sută, cantitatea de energie termică furnizată în sistemul de termoficare. Vasile Ilie a explicat, luni, că Primăria nu și-a onorat înţelegerea potrivit căreia până în data de 29 decembrie va achita un milion de lei ca subvenţie la energia termică pentru luna decembrie. Menţionăm că legislaţia permite municipalităţii să achite, pentru luna decembrie, în avans, până la o treime din subvenţia pentru energia termică, în scopul strict al achiziţiei de combustibil. Subvenţia pe diferenţa de preţ dintre tariful real și cel pentru populaţie al energie termice este plătită, în mod obișnuit, în ianuarie pentru decembrie și doar dacă este necesară achiziţia de combustibil, este posibuil ca în decembrie să fie achitată o parte din sumă.
Totuși, factura pe decembrie la furnizarea energiei termice – potrivit procesului verbal semnat pe 29 decembrie 2014 – se ridică la 4 milioane de lei, conform lui Vasile Ilie, iar restanţe de până atunci a societăţii Termica faţă de Bioenergy este de alte 17 milioane de lei. Asta în condiţile în care, după cum a spus Vasile Ilie, cei de la Termica au plătit doar 300 de mii de lei în luna decembrie. El s-a arătat dezamăgit de afirmaţiile și de demersul municipalităţii sucevene care nu a achitat, la data de 29 decembrie, suma promisă, cu toate că Bioenergy a făcut diligenţe la Schweighoffer – unul din acţonarii semnificativi – pentru furnizarea de biomasă. In atare situaţie, din 3 – 4 ianuarie să limităm cantitatea de căldură furnizată și vom închide unul din cele trei cazane. (Dan PRICOPE)

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …