Friday , April 26 2024

REZULTATE FINALE SUCEAVA – PSD a câştigat net euroalegerile în judeţul şi municipiul Suceava

vot3

UPDATE: In aceasta dimineata, a fost finalizata numaratoarea voturilor la alegerile europarlamentare in judetul Suceava. Rezultatele finale arata o victorie categorica a PSD Suceava, cu un scor peste media nationala . De asemenea, PDL a obtinut la Suceava un scor mult peste media nationala. Cum era de steptat, marele perdant este PNL, care nu a reusit sa atinga cifrele obtinute de partid in restul tarii. Cifrele finale, pentru judetul Suceava arata astfel:

PSD – 40,12%
PDL- 23,06%
PNL – 9,77%
Mircea Diaconu – 6,32%
PMP – 4,47%
PPDD – 3,093%
PRM – 2,95%

 

psd
Atmosfera la sediul organizaţiei judeţene Suceava a PDL a fost una reţinută, în care unii membri păreau mai mult a râde cu râsetul altuia după afişarea primelor exit-poll-uri la televiziunile centrale care plasau PDL în zona unor rezultate de 12 – 13%. Unii dintre cei prezenţi se încurajau şi sperau că ba rezultatele exit-poll-urilor nu ar fi corecte, alţii că ar putea fi modificări deoarece erau estimări până la ora 19. Liderul organizaţiei municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Balan nu a vrut să facă vreo declaraţie cu privire la acest aspect pe motiv că nu sunt încă rezultatele finale şi nici exit-poll-urile afişate de televiziuni nu erau până la ora 21. La fel şi Orest Onofrei, suceveanul aflat pe locul 6 pe lista naţională a PDL şi a cărui succes în demersul său european părea tot mai slab, în lumina rezultatelor exit-poll de la televiziunile centrale.
De cealaltă parte, cei angrenaţi în aparatul de partid care se ocupă de măsurători, calcule, gestionare şi prelucrare a datelor de la fiecare secţie de votare din judeţ se apucau de treabă pentru a vedea care ar fi diagnosticul şi un pronosticul după acest scrutin. Numărătoarea paralelă făcută de PDL a scos la iveală rezultate la care unii se aşteptau iar alţii nu, în funcţie de secţiile de vot.
Din câte se părea, cel puţin pe unele secţii de votare din zona centrală, dar şi din cartiere precum Obcine sau Zamca, „PDL nu a ieşit mai sus de locul doi” după cum a tot sperat în campanie, însă este de remarcat că în puţine secţii de votare nici nu a fost sub locul 2, fiind singurul partid care a mai suflat în ceafă celor de la PSD. Pe numărătoarea paralelă a celor de la PDL, la secţia 2 din zona centrală a fost una din puţinele situaţii în care partidul s-a clasat pe locul 3 obţinând 109 voturi faţă de 145 ale lui Mircea Diaconu şi 227 ale PSD iar PMP s-a clasat pe un loc 5 cu doar 11 voturi diferenţă faţă de PNL care au întrunit 69 de sufragii şi s-au clasat pe locul 4. Potrivit numărătorii paralele a PDL, în comune precum Ipoteşti rezultatul a fost favorabil partidului, deşi oameni din activul PDL au precizat că nu au mai contat pe susţinerea primarului Dumitru Corjuc care ar fi obţinut ultimul mandat candidând din partea PDL. Intr-o singură secţie, PDL a fost învins de PSD, dar la o diferenţă mică de numai 20 de voturi, în altele diferenţa fiind mult mai mare. Si la Ipoteşti Mircea Diaconu a luat în unele secţii de votare mai mult decât PNL, în unele cazuri Mircea Diaconu având cât PNL şi PMP la un loc sau chiar peste acestea.
Oricum, una din marile surprize a fost numărul mare de voturi pe care le-a obţinut în municipiul Suceava Mircea Diaconu, care a candidat independent după ce a demisionat din PNL. In foarte multe secţii de votare din municipiul Suceava el a obţinut mai multe voturi chiar decât PNL, lucru pe care nu foarte mulţi l-au luat în calcul înainte de alegeri.
Nu atât democrat liberalii au fost atât de surprinşi de acest aspect, cât membrii PNL Suceava care au constatat că „Diaconu rupe la Suceava”. Pe numărătoarea paralelă a PNL, la secţia 28 din Zamca PSD conducea cu 166 de voturi, PDL era pe locul doi cu 92 de voturi iar PNL avea doar 40 de voturi, cu 31 mai puţine faţă de Mircea Diaconu, dar cu 16 mai mult faţă de PMP şi cu 17 mai mult decât un alt candidat independent: Peter Costea. La secţia 58 din cartierul Burdujeni, pe numărătoarea paralelă a PNL, PSD şi PDL erau cam la egalitate fiecare având peste 60 de voturi, Mircea Diaconu avea 21 de voturi în timp ce PNL doar 19. La secţia de votare nr. 9 de la Liceul de Artă, pe numărătoarea paralelă realizată de PNL, pe locul 1 se situa PSD cu 122 de voturi, urmat de PDL cu 91 de voturi, în vreme ce PNL cu 40 de voturi şi PMP cu 28 de voturi au strâns la un loc cu doar zece voturi mai mult decât Mircea Diaconu.
La un moment dat, pe numărătoarea paralelă a PNL în 10% din secţiile de votare din judeţ, situaţia se prezenta cu PSD în frunte având 35% din sufragii, urmat de PDL cu 24% din sufragii, PMP trecuse pragul de 5%, PNL avea 10%, cu 1,5% mai puţin decât Mircea Diaconu. Ulterior, după numărătoarea paralelă a PNL din 218 secţii de votare din cele peste 500 câte sunt la nivelul întregului judeţ, scorul electoral pentru PSD se menţinea în jurul a 35%, crescuse cu un procent scorul pentru PDL, PMP era cu câteva sutimi sub pragul de 5% iar PNL avea 8,55% din numărul de voturi valabil exprimate. De asemenea, numărătoarea paralelă a PNL a scos la iveală două amănunte interesante: PSD a câştigat alegerile în municipiul Suceava şi un alt aspect la fel de interesant era că PDL a pierdut chiar şi în fieful său electoral: cartierul Burdujeni. Ulterior, PNL a precizat că în municipiul Suceava Mircea Diaconu a câştigat 3.600 de voturi, ceea ce ar fi cam dublu faţă de PNL. Prin urmare, liderul judeţean al PNL, deputatul Stefan Alexandru Băişanu trebuie să îşi dea demisia din funcţia pe care o are la nivel de partid. Asta în condiţiile în care afirmase ba că va obţine 25% pe judeţ, apoi 20% pentru ca, ulterior, să fie în jurul a 17 – 18%.
Numărătoarea paralelă a PDL a confirmat, în bună măsură, rezultatele de la PNL. Astfel, PSD a obţinut 32,02% în municipiul Suceava pe când PDL a obţinut 20,26%, adică 8.261 de voturi pentru PSD faţă de 5.227 de voturi pentru PDL. Procentul luat de Mircea Diaconu în municipiul Suceava a fost într-adevăr zdrobitor – 14,2% conform numărătorii paralele a PDL, conform căreia PNL a obţinut 8,1% iar PMP 6,54%.
Una dintre comunele unde PDL a câştigat categoric a fost Dărmăneştiul unde 61% dintre votruile valabil exprimate la alegerile europarlamentare au fost pentru PDL. Alte comune sucevene unde PDL a câştigat cu peste 50% din sufragiile valabil exprimate au fost Adâncata şi Horodnic de Jos. In comuna Pătrăuţi, conform numărătorii paralele a PDL, PSD a obţinut de peste două ori mai puţine voturi. In comuna Bosanci PDL a obţinut, de asemenea, peste voturile PSD iar la Moara PDL a obţinut aproape dublu faţă de PSD. In comuna Serbăuţi, PDL a învins PSD, dar nu chiar la o diferenţă atât de mare iar în comuna Calafindeşti s-a schimbat situaţia. In comuna Mitocu Dragomirnei, PDL a obţinut 44% din sufragii, de aproape două ori mai mult faţă de PSD. In oraşul Salcea, PDL a luat cu circa 4% mai multe voturi faţă de PSD. In oraşul Liteni, PSD a câştigat cu câteva voturi în faţa PDL, dar dacă s-ar adăuga voturile PMP situaţia ar fi alta. Si la Scheia a fost câştigător PDL, dar la o diferenţă mică.
Una din surprizele mari de la PDL a fost câştigarea alegerilor în comuna Valea Moldovei. Numărul de voturi obţinute de PDL a fost de 436 faţă de 353 de voturi cât a obţinut PSD. PNL şi Mircea Diaconu au obţinut sub 50 de voturi în comuna respectivă. Pe de altă parte, la Slatina PSD a ieşit învingător. Intr-una din secţiile de votare PSD a fost învins la o diferenţă de vreo optzeci de voturi faţă de PDL, într-o secţie a fost egalitate de voturi iar la secţia din Găineşti diferenţa pentru PSD a fost de peste 300 de voturi. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. alex koczynski

    psd sura din 89 si tot cu ei ati ales?bravo bravo va meritati

  2. si uite asa mult timp vor mai trebui sa astepte sucevenii ,reantoarcerea copiilor de pe mealeaguri straine.In loc sa evoluam se pare ca ne intoarcem de unde am plecat.