Primarul Lungu speră ca în doi ani să fie gata noul ștrand al Sucevei

6/12/18 ora:7:24am

Conform planșei prezentate de primar, bazinul mare va fi de 1250 de metri pătrați, bazinul cu apă sărată de 250 de metri pătrați, bazinul pentru copii de 420 de metri pătrați. Pe amplasamentul actualului ștrand se vor mai construi un pavilion administrativ, un pavilion control acces, un pavilion vestiare și grupuri sanitare, spații de joacă pentru copii, pavilion alimentație publică, pavilion pentru relaxare, plaje 

Primarul municipiului Su­cea­va, Ion Lungu, speră ca în doi ani să fie un ștrand nou în municipiul Suceava, pe amplasamentul celui vechi. În acest sens, el a prezentat niște planșe în conferința de presă de ieri, arătând că acestea sunt din studiul de fezabilitate realizat, iar licitația va fi pentru proiectare și execuție. „Ne dorim în primăvară să trecem la execuția proiectului”, a declarat ieri, în conferința săptămânală de presă, primarul Ion Lungu. Conform planșei prezentate de edil, bazinul mare va fi de 1250 de metri pătrați, bazinul cu apă sărată de 250 de metri pătrați, bazinul pentru copii de 420 de metri pătrați, se vor construi un pavilion administrativ, un pavilion control acces, un pavilion vestiare și grupuri sanitare, spații de joacă pentru copii, pavilion alimentație publică, pavilion pentru relaxare, plaje, etc.

Vor fi trei bazine, dar niciunul nu va fi acoperit deoarece în acest fel costurile vor fi dublate. Totuși, vor fi discuții cu proiectantul care va fi desemnat la licitația ce va fi organizată de municipalitate pentru ca să fie elaborată o documentație în așa fel încât execuția ulterioară a lucrărilor să permită, peste câțiva ani, o eventuală aco­perire a celor trei bazine. „Facem o investiție de 2,6 milioane de euro (11,9 milioane lei, pe banii Primăriei – n.r.). În doi ani, putem face acest lucru”, a declarat Ion Lungu. El a reiterat faptul că a ajuns la concluzia că trebuie totul dărâmat la vechiul ștrand și construit altul nou pentru că ștrandul vechi era de 50 de ani și reabilitarea sa costa foarte mult.

Lungu susține că reabilitarea Cetății de Scaun a avut prioritate față de realizarea unui ștrand modern

Suceava nu a accesat fonduri în exercițiul financiar precedent al Uniunii Europene (2007 – 2013) pentru ștranduri sau bazine de înot acoperite pentru că finanțarea se făcea prin aceeași Axă 5 a fostului Program Operațional Regional prin care erau finanțate și lucrări la obiective istorice și parcuri, precum Cetatea de Scaun. Întrucât s-a considerat, la acea vreme, că este mai importantă prevenirea deterio­rării Cetății de Scaun (proiectul in­clu­­dea și o componentă subs­tan­țială de modernizare a Parcului Şipote) decât crearea unei baze sportive de natație sau modernizarea ștrandului, eforturile municipalității (conjugate cu cele ale Consiliului Județean) s-au îndreptat spre accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru Cetatea de Scaun. Între timp, pro­blema juridică și patrimonială Parcului Şipote nu a fost rezolvată, prin urmare proiectul demarat prin POR 2007 – 2013 s-a limitat la Cetatea de Scaun. Astfel de precizări au fost făcute ieri, în conferința de presă săptămânală, de către primarul municipiului Su­ceava, Ion Lungu, ca răspuns la unele critici cu privire la eforturile pe care municipalitatea va trebui să le facă din surse bugetare proprii pentru modernizarea ștrandului de la Ițcani, în condițiile în care studiul de fezabilitate nu prevede și acoperirea noului ștrand.

„Noi nu am putut depune un proiect pentru a face o bază de agrement așa cum ar trebui, pentru că la vremea respectivă, în 2006, pe Axa 5, noi am reabilitat Cetatea de Scaun a Sucevei. Pe acea axă erau fonduri pentru reabilitare turism, dar și pentru patrimoniul cultural. Noi am accesat 13 milioane de euro pentru reabilitarea Cetății de Scaun. Prin ceea ce am făcut am salvat Cetatea de la dărâmare”, a spus primarul Ion Lungu. El a arătat că alte orașe precum Gura Humorului, care nu au avut obiective precum Cetatea de Scaun, au putut dirija fondurile europene ce li se cuveneau spre proiecte precum o bază de agrement, un ștrand nou acoperit șamd. În actualul exercițiu financiar al UE, respectiv 2014 -2020, nu mai sunt finanțate lucrări de realizare a unor baze sportive sau ștranduri acoperite. (D.P.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. In tampit 06/12/2018 la ora 10:21 -

    Pana acu ma preocupau câtuși de puțin activitățile de nerealizările dlui Lungu. Dar acu când o groza de oameni au investit in Suceava in spații de recreere, piscine și ștranduri. Hop și el cu primaria ca vrea unul ca ar fi o idee buna. Fix ca sa-i caroteze pe ăștia de mai sus. De ce ai face asta?! Sa bușești afacerile altora, ca apoi sa miorlai prin presa ca dom-le nu sunt bani, n-avem încasări suficiente la buget din taxe și impozite. Și-n comuna in care locuiesc, vreo 2 cetățeni au investit in terenuri de tenis care in timpul săptămânii stau goale. Ideea primarului: sa facă și el unul din bugetul local. unii au investit in niste restaurante și Sali de nunți. Ideea primarului, sa amenajeze căminul cultural in sala de nunți. De ai face asta?? Senilitate începe a-și arată fata, pare-se