Monday , April 29 2024

Peste 70 de milioane de euro s-au investit în reţelele de apă şi canal sucevene începând cu 2007

santier [800x600]

Sumele alocate pentru proiectele, altminteri utile, sunt cam tot atât de mari cât este şi deranjul provocat de constructorii care au întors oraşul pe dos săpând la străzi şi trotuare, aduncând mormane de nisip şi ţevi pe care le-au lăsat uneori cu săptămânile în faţa unor case sau a unor blocuri sau obturând traficul rutier pe alocuri. Primarul Ion Lungu susţine că, în ultimele două săptămâni, au fost realizate lucrări de calitate ceva mai bună, dar a spus că în continuare sunt lucruri de făcut şi s-a arătat mulţumit de faptul că inspectorii de specialitate din Primărie atrag atenţia unde mai au „restanţe” constructorii 

De la aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent, în reţelele de apă şi canalizare din municipiul Suceava s-au investit peste 70 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani sunt fonduri europene nerambursabile accesate prin programul ISPA – o parte a sumelor a fost dirijată şi spre lucrările de la staţia de epurare a apelor uzate, sau prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu (POS – M), diferenţele de la 2 până la 25% fiind cofinanţări susţinute de la bugetul local sau din credite. „Pe cele două proiecte (ISPA şi POS) s-au adus în Suceava 75 de milioane de euro. Este o sumă importantă, sper să finalizăm acest proiect şi să avem în tihnă exploatarea acestor conducte pe o durată cât mai mare de timp”, a declarat primarul Ion Lungu, ieri într-o conferinţă de presă după comandamentul care a avut loc la Primărie. Primul proiect – ISPA – a avut o valoare de circa 50 de milioane de euro şi a fost accesat de municipalitate, în vreme ce al doilea proiect a fost accesat de ACET SA Suceava la nivelul a cinci aglomeraţii urbane din judeţ, pentru municipiul Suceava fiind alocate circa 20 de milioane de euro.
Cu toate că sumele alocate sunt foarte mari, constructorii au întors oraşul pe dos cu lucrările care le-au făcut ani la rând când pe o stradă, când pe alta iar uneori reveneau de unde au plecat, cum este cazul străzii Petru Rareş. Problema cea mai mare, sub aspectul circulaţiei rutiere şi uneori pietonale, a fost şi a rămas la readucerea la starea iniţială porţiunii carosabile afectate şi la subtraversările străzilor. „O lucrare importantă va fi în zona cartierului Zamca, acolo unde va fi o întrerupere a furnizării apei potabile, dar va fi anunţată din timp. Urmează strada Narciselor unde mai trebuie realizată o sutraversare, iar în măsura în care se va face aceasta şi cuplarea la reţea, vom anunţa din timp acest lucru”, a declarat primarul Sucevei.
Si acum, în vreme ce se fac lucrări prin POS – M, sunt astfel de probleme, iar pe unele străzi se impune a se interveni de urgenţă cu reparaţii nu doar în zona care a fost afectată, ci per ansamblu. „Două străzi foarte importante, cum am spus şi la începutul acestui an, sunt Aviatorului şi Aurel Vlaicu. Acestea trebuie refăcute şi finalizate cât mai repede în aşa fel încât să finalizăm strada Aurel Vlaicu în acest an. La fel am în vedere şi strada Mihail Sadoveanu care este prinsă în programul de investiţii la capitolul de reabilitări de străzi, dar nu putem demara lucrările pentru că nu sunt cele finalizate la reţelele de apă şi canalizare”, a explicat Ion Lungu.
De altfel, primarul a făcut în continuare un apel la cetăţeni pentru a înţelege că sunt lucrări importante şi a dat asigurări că vor fi monitorizaţi constructorii. Asta în condiţiile în care sunt cetăţeni care, periodic, reclamă diferite probleme legate de derularea lucrărilor într-o manieră defectuoasă, mai ales în ce priveşte ordinea şi curăţenia în zona unde se fac intervenţii la reţelele de apă şi canalizare. „Nu ascund faptul că foarte mulţi cetăţeni vin la Primărie şi reclamă că li s-a pus nisip în faţa porţii, că nu pot să intre în curte. Eu zic că lucrurile sunt pe la mijloc. Trebuie să se înţeleagă că este un proiect de interes public şi tocmai de aceea facem aceste comandamente în care încercăm să punem presiune pe constructori, dar în acelaşi timp vrem să facem şi lucrări de calitate fiindcă sunt lucrări pe fonduri europene, pe bani europeni. De aceea este important ca lucrările să se facă de calitate şi pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a spus Ion Lungu.
In continuare, nu sunt veşti bune în ce priveşte unele străzi din oraş pe care se va vor menţine unele restricţii de trafic, cele mai multe fiind în cartierul Iţcani. „Pe de altă parte, în cartierul Iţcani s-a atacat strada Stadionului care, de asemenea, este o stradă unde sunt restricţii totale de trafic pe o anumită parte a zilei. Sunt 27 de străzi unde avem restricţii de circulaţie pe un singur sens, pe distanţe de 150 de metri”, a spus Ion Lungu.
Totuşi, după cum susţine primarul, în ultimele două săptămâni, lucrările care se fac cu finanţare prin POS – M se desfăşoară într-un ritm ceva mai bun ca înainte. „Lucrurile s-au mişcat mai bine, ca să zic aşa. Desigur că şi vremea a fost mai prietenoasă şi a ţinut cu constructorii. Vedem ce se va întâmpla până data viitoare, dar fac un nou apel către suceveni să dea dovadă de toleranţă şi înţelegere. Noi monitorizăm constructorii, dar şi dumnealor trebuie să înţeleagă că sunt proiecte de interes public”, a mai spus ediul şef al Sucevei.
Pe de altă parte, primarul a lăsat să se înţeleagă că are în continuare o atitudine mai rezervată în condiţiile în care şi inspectorii de specialitate din Primărie nu s-au arătat mulţumiţi în ce priveşte unele lucrări pe câteva străzi. „Aşa cum aţi putut constata şi dumneavoastră, în continuare sunt contradicţii între ceea ce prezintă contructorii şi ceea ce susţin inspectorii Primăriei. Cred că este corect aşa în ideea că adevărul iese, până la urmă, din discuţii. Sunt străzi la care s-au semnalat probleme. In zona cartierului Iţcani şi nu numai. Spre exemplu pe strada Grigore Antipa şi Iacob Zadik, două străzi foarte circulate din zona Cuza Vodă III a cartierului Burdujeni. I-am rugat pe constructori să lucreze cât mai ordonat pentru că sunt străzi foarte aglomerate”, a precizat primarul. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Arhiepiscopală

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul propriu programul de slujbe şi rânduieli la …