Friday , April 26 2024

Părinţii care şi-au uitat bebeluşul într-o maşină parcată în soare urmează un program de consiliere psihologică

3 [800x600]

Este vorba despre o familie cu domiciuliul în acte în comuna Vicovu de Jos, dar care locuieşte de fapt în municipiul Suceava. Aceştia au dat atât declaraţii scrise cât şi verbale asistenţilor sociali.Autorităţile au hotărât că nu se impune luarea vreunei măsuri. “A fost o neglijenţă din partea părinţilor, care în prezent sunt marcaţi de tot ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Mihaela Tugui, asistent social la Primăria Vicovu de Jos . De frică să nu răcească în salină, părinţii l-au lasat pe sugar în maşina parcată în soare

 Părinţii care şi-au lăsat copilul în vârstă de aproximativ patru luni singur într-o maşină parcată pentru mai bine de două ore şi jumătate în soare, la 30 de grade Celsius, au fost identificaţi de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aşa cum v-am relatat, totul s-a întâmplat în ziua de miercuri 20 august, când oamenii şi-au lăsat copilul de aproximativ patru luni, singur, nesupravegheat, 1n maşina parcată 1n soare, iar ei au coborât 1n Salina Turda, din judeţul Cluj, pentru puţină relaxare. Copilul lor a fost salvat 1n ultimul moment de o femeie perfect conştientă de pericolul la care era expus micuţul. Dana Mariana Ionescu, din Bucureşti, se afla cu familia 1n excursie. A căutat un loc de parcare şi vroia să coboare 1n salină când a văzut o femeie 1ngrijorată 1ntrebând 1n dreapta şi-n stânga dacă cineva ştie unde sunt proprietarii unui autoturism, 1nmatriculat cu numere de SV, 1n care plângea de ţi se rupea sufletul un sugar. Din declaraţiile personalului salinei părinţii erau coborâţi deja de aproximativ două ore. “Copilul era transpirat leoarcă şi cu picături de apă curgând pe el, tremurând, cu simptome de hipertermie”, povesteşte 1ngrozită femeia din Bucureşti.
Medicii consideră că “hipertermia este o condiţie medicală extrem de periculoasă, care ameninţă viaţa, 1n special a bebeluşilor. Aceasta apare atunci când organismul se supra1ncălzeşte când este expus la o sursă foarte mare de căldură. Practic, temperatura corpului continuă să crească 1n timp ce funcţiile fiziologice de răcorire a organismului se blochează. Hipertermia conduce la pierderea cunoştinţei şi chiar la cedarea organelor vitale, deci la deces”. Se pare 1nsă că parinţii acestui bebeluş nu au conştientizat aceste riscuri.  Au lăsat copilul 1nchis, cei drept cu geamurile din faţă deschise aproximativ cinci centimetri dar femeia din Bucureşti n-a mai stat pe gânduri şi a forţat o portieră a maşinii pentru a scoate copilul afară. Au mai trecut încă 35 de minute până părinţii au apărut la maşină. « Mirare şi detaşare totală. Nici o 1ntrebare, nici o curiozitate, nici o 1ngrijorare. Doamne fereşte de o mulţumire. Doar o afirmaţie «e prima oară când 1l lăsăm 1n maşină”, a menţionat salvatoarea micuţului despre atitudinea părinţilor.
DGASPC Suceava cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie i-a identificat pe aceşti părinţi. Este vorba despre o familie din comuna Vicovu de Jos dar care se pare că din cauza serviciului locuieşte în municipiul Suceava. In urma anchetei sociale desfăşurate atât la nivelul comunei Vicovu de Jos, cât şi la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-a decis că nu se impune luarea vreunei măsuri de protecţie socială pentru minorul lăsat în soare. Părinţii vor urma în schimb un program de consiliere psihologică şi vor fi monitorizaţi de către asistentul social din comună. “A fost o neglijenţă din partea părinţilor dar neconştientizată. In momentul de faţă ei sunt marcaţi de tot ceea ce s-a întâmplat. Mi-au povestit că au vrut iniţial să coboare în salină cu micuţul dar au fost sfătuiţi de către personalul de acolo că e mai bine să n-o facă deoarece aerul este foarte tare iar copilul ar putea răci. Singurul lucru pe care l-au negat a fost perioada în care şi-au lăsat copilul în maşină, susţinând că pot dovedi cu biletul de intrare în salină, că nu au fost plecaţi pentru două ore şi jumătate. Vor urma un program de consiliere cu psihologul de la Direcţia de Protecţia Copilului şi vor fi monitorizaţi în continuare dar pentru moment considerăm că nu se impune luarea vreunei măsuri de protecţie socială pentru minorul în vârstă de patru luni”, a declarat Mihaela Tugui, psiholog în cadrul Primăriei Vocovu de Jos. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …