Parcarea supraterană de la Primărie ar putea avea 242 de locuri, va fi construită în 18 luni și un perete va fi tribună la stadion

19/09/19 ora:9:45am

Deocamdată însă nu s-a încheiat dezbaterea publică, iar în mod oficial nu a fost avansată nicio sumă cu privire la costurile de realizare, primarul Ion Lungu precizând că proiectul ar putea ajunge la 3 milioane de euro, dacă se are în vedere că pentru o parcare cu 100 de locuri costurile sunt între un milion și un milion și jumătate de euro. Proiectul municipalității cuprinde realizarea unei noi tribune la Stadionul “Areni”, lipită de peretele exterior al parcării supraterane, și desființarea peluzei, dar în ce privește modernizarea actualului stadion, până și primarul a recunoscut că doar „Dumnezeu știe”  

Prima parcare supraterană din Suceava va fi construită lângă Primă­ria din Areni. Este vorba de o parcare mai mare, de 242 de locuri, față de doar 100 cât a fost pe simularea inițială, și „mai verde” cu multă vegetație plantată pe clădire. O estimare cu privire la costuri, realizată de un profesionist și însușită de autoritatea locală nu există deocamdată, dar primarul Ion Lungu a explicat că proiectul ar costa cam 3 milioane de euro față de 1-1,5 milioane de euro în varianta cu 100 de locuri de parcare. Din punctul de vedere al primarului, o astfel de parcare ar putea fi construită în 18 luni.

În conferința săptămânală de presă care a avut loc miercuri, 18 septembrie, la Primărie, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că față de varianta pe care a lansat-o, în dezbatere publică o nouă variantă a primei parcări supraterane, au apărut unele modificări în sensul că „față de data trecută se vine cu aliniere la clădirea Primăriei și se ajunge până la stadion”.

Pentru ca proiectul să poată fi dus materializat, se are în vedere ca pe­luza stadionului Areni să fie dărâ­mată – edilul motivând că structura respectivă nu mai este sigură – și că va fi nevoie de reamenajarea intrării actuale.„Dărâmăm peluza stadionului care și așa trebuie dărâmată – avem interdicție de la Inspecția de Stat pentru Construcții – și împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură, pentru că vom consolida și stadionul iar pe peretele exterior al parcării facem o altă tribună. Clădirea parcării va fi una verde. Soluția prevede plantarea de multă vegetație astfel încât clădirea să se încadreze în spiritul orașului de oraș verde”, a declarat primarul Ion Lungu.

Anticipând chestiunea stadionului – ca urmare a numeroaselor sesizări pe care le-a primit atât pe contul de facebook (unde susține că peste 18 mii de vi­zualizării a avut referitor la acest pro­­iect), cât și a celor primite pe alte căi – edilul a ținut să precizeze că, deo­­ca­m­dată, are în vedere parcarea supraterană și lucrările legate de aceasta care au incidență asupra stadionului, nu modernizarea integrală a stadionului. Tot în legătură cu proiectul parcării supraterane, Ion Lungu a precizat că a fost și ideea realizării uneia ca urmare a demolări unor „bare de garaje” situate pe o stradă de la câ­te­va sute de metri distanță de Pri­m­ă­rie. Primarul a explicat că nu a fost de acord ținând cont de experiența cu par­cările din centru, subterane. „Dacă o vom face o vom face aici lângă primărie, pentru stadion, până una alta. Când vom face un stadion, Dumnezeu știe”, a declarat primarul Ion Lungu.

Este de menționat că municipalitatea are în vedere ca traficul auto pe strada Universității să nu fie perturbat de actuala parcare, sens în care pro­iectul va cuprinde un pasaj auto despre care în conferința de ieri primarul a spus că va avea câte două benzi pe sens. Cât privește parcarea ca atare, aceasta va fi cu plată, conform celor afirmate de primar. Dacă finanțarea lucrărilor putea fi realizată pe fonduri europene, atunci în primii cinci ani municipalitatea era obligată ca să asi­g­ure acces gratis la respectiva parcare, așa cum a fost în cazul celor două parcări subterane din centrul Sucevei și unde primii cinci ani a fost parcare gratuită.

Reamintim că Primăria Suceava are în vedere de mai mulți ani rea­lizarea a cel puțin zece parcări supra­terane pe raza orașului. Inițial, s-a tot sperat că în partea a doua a exer­cițiului financiar al UE 2014 – 2020 vor fi relocări între axe de finanțare și se va permite municipalităților construirea de parcări supraterane, așa cum s-a permis în exercițiul financiar 2007 – 2013. Pentru că nu s-a mai întâmplat așa, Primăria a luat în consi­derare ca să demareze măcar o parte din proiecte și a început cu prima parcare, chiar de lângă sediu. Inițial, s-a dorit în cealaltă laterală a Primăriei a se amenaja o parcare supraterană, dar ulterior Primăria s-a văzut nevoită să ia în calcul alte două locații iar primarul Ion Lungu optează pentru cea dintre sediul din bdul 1 Mai și Stadionul „Areni”, nu pentru cea de la garajele din spatele Centrului Militar Județean. (Dan PRICOPE)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Sucevean 19/09/2019 la ora 13:24 -

    Vine campania electorala si se reaprind tot felul de proiecte.
    Legat de stadion. Parca tot Lungu zicea ca vrea sa-l mute undeva la iesirea din Suceava. Acuma cica face tribuna. Abureli electorale!