Monday , April 29 2024

O brânzărie din Gălăneşti, AIDA SRL, implicată într-o fraudă de două milioane de euro cu centrale eoliene

Fabrica de brânzeturi din Gălăneşti, condusă de soţii Ilie şi Aurica Daniliuc, a accesat bani europeni pentru a se dota cu centrale eoliene, preţul depus la dosar pentru decontare din bani europeni fiind cu mult mai mare decât cel real. Practic, din verificările efectuate de procurorii DNA, a rezultat că majoritatea achiziţiilor făcute pentru instalaţiile eoliene pe care dorea să le folosească firma AIDA la fabrica de procesare a laptelui din Gălăneşti au fost supraevaluate, fiind cumpărate de la producător şi revândute succesiv pe hârtie, între diverse firme, la preţuri din ce în ce mai mari până să ajungă la Aida SRL, care a folosit ultimul preţ de achiziţie pentru a justifica cuantumul banilor europeni solicitaţi. Ieri, procurorii DNA Suceava au făcut percheziţii la sediile a două firme din Bacău implicate în această suveică

perchezitii dna [800x600]

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au demarat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind fraudarea fondurilor europene de către SC Aida SRL Gălăneşti, firmă care a accesat fonduri europene pe care ar fi trebuit să le folosească pentru dezvoltarea activităţii.
Ieri, procurorii DNA au făcut percheziţii la sediile a două societăţi comerciale din judeţul Bacău, cu activitate în domeniul energiei eoliene, cu care firma Aida SRL Gălăneşti – Suceava, beneficiarul fondurilor europene pentru realizarea de parcuri eoliene, ar fi desfăşurat activităţi ilicite. Exista bănuiala că societăţile implicate ar fi realizat lucrări în cadrul unui proiect vizând proiectare şi instalare de sisteme de turbine eoliene, fără să emită însă documente justificative către beneficiarul real, antrenându-se astfel într-un mecanism financiar fraudulos împreună cu societăţi de tip fantomă, creat în scopul de a supraevalua cheltuielile eligibile decontate prin fonduri europene nerambursabile şi TVA solicitată la rambursare de la autoritatea fiscală. “Prejudiciul estimat în această cauză se ridică la aproximativ două milioane de euro. Însă, suma exactă despre care există suspiciuni că ar fi fost fraudată va fi stabilită în urma evaluării materialelor ce vor fi ridicate de la sediul firmelor din Bacău”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Mecanismul fraudării banilor europeni
SC Aida SRL Gălăneşti, în cadrul implementării proiectului “Modernizare fabrică procesare lapte, comuna Gălăneşti, judeţul Suceava”, a achiziţionat şi montat cinci turbine eoliene. Din verificările efectuate de procurorii DNA a rezultat că majoritatea achiziţiilor făcute pentru instalaţiile eoliene pe care doreau să le folosească firma Aida la fabrica de procesare a laptelui din Gălăneşti, condusă de soţii Ilie şi Aurica Daniliuc, au fost supraevaluate, au fost cumpărate de la producător şi revândute succesiv  pe hârtie, la preţuri din ce în ce mai mari până să ajungă la Aida SRL, care a folosit ultimul preţ de achiziţie pentru a justifica cuantumul banilor europeni solicitaţi. Lista acestor achiziţii cu preţ crescut de la un intermediar la altul este destul de lungă, dar pentru cei interesaţi, poate fi analizată pe site-ul DNA, în detaliu. Cu precizarea că este vorba despre felurite produse şi servicii  precum acumulatori solari, cabluri electrice, operaţiuni de montaj care s-au realizat de la SC Electro -Metal SRL, la preţul de 43.400 de lei, conform facturii din 29 noiembrie 2011 emisă către SC KokotasNicol SRL. De asemenea, o parte din aceste bunuri, respectiv bateriile pentru instalaţiile eoliene, au fost achiziţionate de către SC Electro – Metal SRL de la SC Alternative Pure Energy SRL”, au spus sursele citate.
Conform acestora, SC Electro-Metal SRL a livrat către SC Kokotas Nicol SRL echipamente electrice la un preţ de 156.000 de lei (59.197 achiziţii SC Alternative Pure Energy SRL, 96.915 achiziţii SC Electrovolt SRL), fără a încasa însă preţul din revânzarea lor, “revânzare care de altfel nici nu a fost materializată prin întocmirea de documente justificative şi fără a efectua vreun demers legal pentru recuperarea acestei datorii, fapt ce naşte suspiciuni cu privire la realitatea acestor relaţii comerciale”, mai arată sursele citate.
SC Alternative Pure Energy SRL a desfăşurat relaţii comerciale direct cu WSC Aida SRL, iar SC Electro-Metal SRL şi SC Kokotas Nicol SRL ar fi fost folosite ca societăţi comerciale de tip “paravan”, au precizat sursele judiciare, care au menţionat că reprezentanţii SC Alternative Pure Energy SRL au afirmat pe un forum de specialitate că întreaga lucrare ar fi fost efectuată de aceştia.
Procedând la verificarea site-ului www. Alternativepureenergy.ro s-a constatat că această societate comercială are în obiecutul de activitate şi comercializarea şi montarea de turbine eoliene. Din verificările făcute în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului a reieşit că SC Alternative Pure Energy SRL are un punct de lucru în Oneşti, pe strada Redului nr. 4, judeţul Bacău.
Evaziunea fiscală cercetată de DNA la firmele furnizoare în mecanismul fraudării banilor europeni
DNA Suceava a  dispus recent începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală faţă de SC KOKOTAS NICOS SRL, SC AIDA SRL, SC COS LENA SRL, SC TERRA ZOOTTEHNIC SRL, SC ROBERT ZOOTEHNIC SRL, SC GREEN TUR BUCOVINA SRL, SC POWER LAND LTD SRL şi SC SINERGIS SRL, care în perioada 2009-2012 au evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive, pe parcursul implementării unor proiecte care au avut ca sursă de finanţare fonduri europene acordate prin programul FEADR, vizând folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Sunt cercetate în acelaşi dosar pentru  evaziune fiscală reprezentanţii SC DANI AURA SRL, SC LIK VOX SRL  SC EUROSTRADE COMPANY SRL, SC COSTEPE CONSTRUCT SRL, SC TRUST INVEST BUSINESS SRL SC KOKOTAS NICOS SRL, SC AIDA SRL, SC COS LENA SRL, SC TERRA ZOOTTEHNIC SRL, SC ROBERT ZOOTEHNIC SRL, SC GREEN TUR BUCOVINA SRL, SC POWER LAND LTD SRL şi SC SINERGIS SRL, care în perioada 2009-2012 au evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive, pe parcursul implementării unor proiecte care au avut ca sursă de finanţare fonduri europene acordate prin programul FEADR.  Se fac de asemenea cercetări privind folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, pentru reprezentanţii SC AIDA SRL, SC TERRA ZOOTTEHNIC SRL, SC ROBERT ZOOTEHNIC SRL,  SC GREEN TUR BUCOVINA SRL, SC DANI AURA SRL şi SC LIK VOX SRL  care în perioada 2009-2011 au depus la Autoritatea Contractantă documente justificative ale implementării unor proiecte, cunoscând faptul că, în scopul măririi artificiale a preţurilor, acestea au fost întocmite în fals.
Conform DNA, prezumtivele infracţiuni ar fi fost săvârşite de Daniliuc Ilie şi  Daniliuc Aurica din Vicovu de Jos, administratori ai SC Aida SRL Gălăneşti, Birău Costinel, Cuzenco Virgil-Florin, Cumpătă Florin, Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Catrinescu Eusebiu Adrian, Grigoraş Lucian, Stefan Nicolae, Lucău Emil Dănuţ, Cîrdei Ciprian, Rusu Dan Pintilie Durlihac Vasile, Chiriac Cătălin , Luca Nicuşor, Cîmpan Mihai-Dumitru, Radu Răzvan, Nicuşor Stănescu, Tudosi Violeta şi Stefan Dumitru.
Ilie Daniliuc din Vicovu de Jos este cel care, în calitate de administrator al SC Aida SRL Gălăneşti a depus la Autoritatea Contractantă documente justificative privind  modernizarea fabricii de procesare lapte. El cunoştea că în scopul măririi artificiale a preţurilor, acestea au fost întocmite în fals (24 facturi aferente contractului de execuţie de construcţii, furnizare de bunuri şi lucrări de montaj, contractului de furnizare de bunuri şi contractului de achiziţie de bunuri – turbine eoliene), respectiv faptul că aveau conţinut inexact (centralizatoarele pe categorii de lucrări, pe obiectiv, aferente lunii august 2011), documente care au avut caracter pur formal pentru a crea aparenţa de legalitate a efectuării cheltuielilor, fapt ce a condus la obţinerea pe nedrept din fonduri nerambursabile a sumei de 3.728.719 RON sumă decontată. In calitate de adminstrator al  SC LIK VOX SRL Gălăneşti, responsabil legal al proiectului privind „înfiinţare fermă îngrăşare suine”, localitatea Slatina, jud. Suceava, a depus documente justificative ale implementării proiectului, cunoscând faptul că, în scopul îndeplinirii cerinţelor procedurii de achiziţie şi al măririi artificiale a preţurilor, acestea au fost întocmite în fals, a justificat contribuţia proprie a SC LIK-VOX SRL prin contracte de împrumut fictive, documente care au avut caracter pur formal pentru a crea aparenţa de legalitate a efectuării cheltuielilor, fapt ce a condus la obţinerea pe nedrept din fonduri nerambursabile a sumei de 2.601.460 RON, sumă decontată.
In calitate de administrator al SC DANI AURA SRL Vicovu de Jos, responsabil legal al unui alt proiect european cu titlul „înfiinţare fermă îngrăşare suine”, localitatea Slatina, acelaşi Ilie Daniliuc a semnat şi depus cereri de rambursare, cunoscând că acestea conţin documente justificative false  sau inexacte şi a justificat contribuţia proprie a SC DANI-AURA SRL prin contracte de împrumut fictive, cu scopul de a ajuta la îndeplinirea cerinţelor impuse la Autoritatea Contractantă, fapt ce a condus la obţinerea pe nedrept de către beneficiar a sumei de 2.617.818 RON din fonduri nerambursabile – sumă decontată
In ceea ce o priveşte pe Aurica – Lăcrămioara Daniliuc, ea este urmărită penal pentru infracţiunile de la SC AIDA SRL. Ceilalţi inculpaţi sunt din afara judeţului Suceava şi pot prezenta interes doar pentru cei care îi cunosc. Cu excepţia unui anume Stefan Dumitru, din Slatina, prezent în lista prezentată anterior, care pare a fi unul dintre principalii  instigatori la săvârşirea infracţiunilor de fraudare a banilor europeni pentru care sunt cercetaţi patronii de la AIDA SRL  Gălăneşti, Ilie şi Aurica Daniliuc.
Insolvenţă cerută de o asociaţie familiară la AIDA acum cinci ani, pentru că nu şi-a plătit furnizorii de lapte
Acum cinci ani ziarul Obiectiv arăta că o asociaţie familiară cerea insolvenţa firmei AIDA. Asociaţia Familială Pşelniţchi A. Ilie din Arbore depunea atunci la Tribunalul Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva SC AIDA SRL Gălăneşti, societate de procesare a laptelui reprezentată de Lăcrămioara – Aurica Daniliuc. Asociaţia reclama faptul că societatea gălăneşteană a achiziţionat în perioada martie – octombrie 2009 lapte, ca materie primă, în valoare de 27.290 lei, pentru care s-au întocmit borderouri de achiziţie dar nu s-a efectuat plata produselor livrate. De reţinut că la vremea respectivă Judecătoria Rădăuţi a emis o sentinţă civilă prin care SC AIDA SRL a fost obligată să plătească suma totală de 30.780 de lei către AF-ul din Arbore, sentinţa a rămas definitivă şi a fost investită cu titlu executoriu, a fost înaintată executorului judecătoresc dar nu s-a încasat niciun leu de la procesatorul de lapte mare amator de fonduri europene. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Arhiepiscopală

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul propriu programul de slujbe şi rânduieli la …