Friday , April 26 2024

Nimeni nu vrea şef la IPJ Suceava

sediul ipj [1600x1200]

Comisarul şef Viorel Onea, locţiitorul la IPJ Suceava, nu şi-a depus candidatura la concursul organizat de IGPR. Temerea este că oricine ar candida, ar putea să fie detronat automat din funcţie, dacă Ioan Nicuşor Todiruţ, singurul şef al IPJ Suceava instalat prin concurs, va câştiga procesele în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie 

Deşi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a scos la concurs funcţia de inspector şef al IPJ Suceava, nici un poliţist sucevean nu s-a arătat interesat de dobândirea acestei funcţii. Menţionăm că, în data de 27 februarie 2015, s-au încheiat înscrierile pentru concursul ce ar urma să fie organizat de IGPR în a doua parte a lunii martie a.c. pentru ocuparea funcţiei de şef al poliţiei judeţene sucevene. Niciun candidat dintre poliţiştii suceveni nu s-au înscris la acest concurs, astfel încât o nouă competiţie pentru ocuparea funcţiei de şef al IPJ Suceava se preconizează cel mai probabil după ce o instanţă de judecată se va pronunţa definitiv privind acuzaţiile ce i se aduc lui Ioan Nicuşor Todiruţ în cele două dosare de corupţie instrumentate de procurorii DNA, privind achiziţiile problematice ale sediilor de poliţie din Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.
Conform legislaţiei în baza căreia funcţionează Poliţia Română cu subordonaţii acesteia ce au statut de funcţionar public special, niciun poliţist nu poate să fie dat afară din sistem şi funcţia pe care a deţinut-o în momentul în care a fost considerat inculpat de organele de anchetă nu poate fi atribuită altuia până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă.
In această situaţie se află şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, unde titularul funcţiei de condu-cere, inspector şef al instituţiei, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost trimis la munca de jos de către conducerea Ministerului Administraţiei şi al Internelor l-a suspendat în condiţiile în care DNA l-a acuzat de fapte de corupţie.
Se aşteaptă ca locul lui Ioan Nicuşor Todiruţ să fie luat de alţi ofiţeri de poliţie care să pună în mişcare activitatea IPJ Suceava. Acest lucru nu s-a întâmplat, cel puţin la nivel oficial, pentru că la sfârşitul săptămânii trecute conform surselor din interiorul MAI, nu s-a înscris niciun candidat pentru funcţia de şef al IPJ Suceava. Locţiitorul funcţiei, comisarul şef Viorel Onea, a declarat că nu a depus un dosar la acest concurs. Nici predecesorul său, comisarul şef Ioan Crap, nu a aplicat pentru această funcţie. Temerea celor care au preferat să nu se înscrie la acest concurs organizat de IGPR provine dintr-o prevedere legală deja cunoscută, care stabileşte că atunci când un conducător de instituţie publică este dovedit ca nevinovat în urma unui proces, acesta îşi poate relua funcţia deţinută anterior, iar statul este obligat să îi plătească din urmă toate drepturile salariale din momentul în care a fost suspendat din funcţia deţinută şi până când a fost reinstalat.
Cum blochează ocuparea funcţiei de şef al IPJ Suceava, fostul conducător al poliţiei judeţene, Ioan Nicuşor Todiruţ
Ioan Nicuşor Todiruţ a fost trimis în judecată în anul 2013 pentru că în calitatea sa de şef al IPJ Suceava a gestionat achiziţionarea din bani publici a clădirii fostului sediu administrativ al societăţii Zimbru, intrată în faliment, cu un preţ de câteva ori mai mare decât cel real. Banii pentru cumpărarea acestui imobil au fost plătiţi din bugetul de stat în baza unor evaluări făcute de experţi preferaţi de către comisarul şef Todiruţ. In acest dosar fostul şef al IPJ Suceava este acuzat împreună cu fostul său subaltern, comisarul şef Alexa Teodorovici, patronul Constantin Bujorean şi doi evaluatori că au cheltuit din banii statului 60 de miliarde de lei vechi în plus faţă de preţul real, ar putea deveni unul de lungă durată. Comisarul şef Teodorovici s-a pensionat, Constantin Bujorean şi-a schimbat numele firmei prin care a făcut afaceri cu Poliţia, Todiruţ a fost trecut pe o funcţie de execuţie. DNA a mai trimis în judecată tandemul Todiruţ – Teodorovici pentru cumpărarea în condiţii la fel de suspecte, a unui clădiri din Câmpulung Moldovenesc, pentru sediul poliţiei din localitate. Conform prevederilor Noului Cod de Procedură Penală, judecarea acestui dosar a fost declinată de la Curtea de Apel Suceava către Tribunalul judeţean unde judecarea pe fond este în fază incipientă. De precizat că anterior dosarul vizând achiziţia clădirii de pe strada Universităţii, din municipiul Suceava, fost sediu administrativ al SC Zimbru SA în  care este inculpat printre alţii şi fostul şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost strămutat la Curtea de Apel Iaşi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. De ce oare? E evident ca trebuie sa vina cineva din afara pt a controla si destrama sistemul MAFIOT din politia suceveana.

  2. Total opus ca în învățământ.Acolo se îngrămădesc la funcții.Nimeni nu controlează pe nimeni,e traiul mai bun.Nu se renunță nici în prag de pensie.Care ajung nu mai vor sa plece.