Ioan Balan: Alianța PSD-ALDE a păcălit populația că va construi 2.500 de școli și grădinițe. Să ne arate măcar una din cele 2.500 și am fi mulțumiți!

12/10/18 ora:10:45am

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut în Camera Deputaților o Declarație Politică în care a atras atenția asupra faptului că în ultimii ani sistemului de educație i-au fost alocate de către Guvern resurse tot mai puține. “Anul 2017 a fost anul în care Guvernele Dragnea 1 și Dragnea 2 au reușit cea mai nocivă contraperformață, alocând educației cei mai puțini bani, respectiv 2,9% din PIB, adică mai puțin de jumătate decât este prevăzut în Legea educației”, arată deputatul liberal sucevean.

“Afirmația ”Cine deschide o școală, închide o închisoare!”  nu îmi aparție, ci ea a fost făcută cu peste un secol și jumătate în urmă de scriitorul Victor Hugo și cred că aceasta descrie cel mai bine importanța educației într-o societate modernă! Educația înseamnă șanse egale pentru toți copiii. Educația înseamnă progres și inovație. Educație înseamnă competitivitate economică și bunăstare. Educația este singura cheie pentru viitor. Din păcate, însă, guvernele din ultimii ani par să nu înțeleagă rolul educației pentru societatea româ­nească. Deși în urmă cu 11 ani, toate partidele politice parlamentare au ajuns la un consens denumit – Pactul pentru educație – și au decis ca pentru viitorul acestei țări, adică pentru sistemul de educație să se acorde minimum 6% din PIB, parcă în ciudă, guvernele din ultimii 6 ani au redus constant cheltuielile pentru școli, grădinițe și universități. Anul 2017 a fost anul în care Guvernele Dragnea 1 și Dragnea 2 au reușit cea mai nocivă contraperformață, alocând educației cei mai puțini bani, respectiv 2,9% din PIB, adică mai puțin de jumătate decât este prevăzut în Legea educației”, a spus deputatul liberal Ioan Balan.

El a arătat că România a ajuns printre puținele țări din Uniunea Europeană care, în loc să construiască școli și grădinițe noi, în loc să se angajeze personal calificat de cea mai mare competență, se închid școli și se dau profesori afară, din lipsa banilor pentru salarii! “Dacă Guvernul nu poate susține nici măcar banii pentru plata salariilor învățătorilor și profesorilor, atunci cum ne mai putem aștepta ca acesta să asigure și realizarea unor investiții în școli?”, se întreabă parlamentarul sucevean.

El consideră că alianța PSD-ALDE a păcălit populația că va construi 2.500 de școli și grădinițe. “Să ne arate măcar una din cele 2.500 și am fi mulțimiți! Au trecut 2 ani de când au promis și noi avem în cotinuare peste 4.000 de școli fără toalete decente. Nici măcar în școlile și gră­dinițele existente nu s-au făcut investiții minimale!  Au promis salarii mai bune pentru profesori, iar pentru că au rămas fără bani în bugetul Ministerului Educației, pe ultima sută de metri, chiar înainte de a demisiona, fostul ministru al educației a mai aplicat o lovitură sistemului de învățământ, semnând un ordin de ministru cu nr.4884/2018, prin care peste 4.300 de posturi de profesori și personal auxi­liar se vor desființa chiar de anul acesta. Noua lovitură aplicată sistemului de învățământ survine după ce și anul trecut Guvernul PSD-ALDE a mai închis un număr important de școli din mediu rural și a mai diminuat numărul de posturi cu alte mii de profesori, printr-un alt Ordin cu nr.4049/2017”, a declarat Ioan Balan.

“Noi avem nevoie de mai mulți profesori, nu de mai puțini. Poate află și Guvernul că, în cele mai multe sate din România, școlile nu au profesori suficienți, iar copiilor nu li se asigură accesul la o educație de calitate. Poate află și Guvernul că în școlile din mediul urban sunt înghesuiți în clase peste 30 de copii, deși legea o inter­zice, încă cauza este tot lipsa de profesori. Poate află și Guvernul că profesorii, pe lângă actul educativ, fac și alte sarcini suplimentare, fără să fie plătiți pentru aceasta, pentru că personalul auxiliar din școli este insuficient. Poate află și domnul Dragnea că problemele reale ale românilor sunt școala, spitalul, siguranța cetățeanului și drumurile proaste pe care mor zilnic oameni și decide să dea jos cel mai incompetent guvern pe care l-a avut România vreodată”, a susținut deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (C.A.)