Friday , April 26 2024

Groapa de gunoi de la Moara funcționează începând de ieri

„Din acest moment stația de la Moara funcționează”, a declarat Gheorghe Flutur, fără a omite ca în timpul vizitei de la groapa ecologică de la Moara să facă și o precizare cum că „suntem în curs de obținere a autorizației de la Autoritatea de reglementare” . Va urma o campanie de informare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor. Autoritățile estimează că la depozitul de la Moara vor ajunge anual 1,3 milioane de tone de deșeuri, adică o medie de 450 de tone pe zi. Practic, depozitarea gunoiului se face astfel: zilnic, stratul de deșeuri menajere pe o suprafață de 525 mp va fi tasat, după care se va turna un strat de pământ de 15 centimetri, iar când se ajunge la înălțimea de doi metri se toarnă un strat de pământ de 25 de centimetri, apoi se trece la un alt perimetru de 525 de metri pătrați 

Primele camioane cu deșeuri menajere au fost depozitate, luni dimineață, în jurul orei 10:00, la groapa ecologică de gunoi amenajată pe raza comunei sucevene Moara.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, precum și reprezentanții asocierii firmelor suce­vene Florconstruct, Fritehnic și Ritmic au fost de față la sosirea primelor două camioane, unul cu deșeuri reciclabile din plastic, hârtie-carton și celălalt cu deșeuri menajere.

Activitatea derulată de asocierea firmelor locale s-a făcut în baza unei hotărâri a CJ Suceava ca urmare a demersurilor inițiate de prefectul Mirela Adomnicăi în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și care a adus în atenția factorilor decizionali prevederile unui ­me­mo­­randum ce permite administrației jude­țene să delege temporar activitatea de la groapa de gunoi chiar dacă încă nu a fost adjudecată licitația din cauza contestațiilor. „Din acest moment sta­ția de la Moara funcționează”, a declarat Gheorghe Flutur fără a omite ca în timpul vizitei de la groapa ecologică de la Moara să facă și o precizare cum că „suntem în curs de obținere a autorizației de la Autoritatea de reglementare”.

Aceasta în contextul în care primul camion a avut și destul de multe deșeuri de tip PET. „Se vede cu ochiul liber prea mult plastic aici, unde nu trebuia să fie plastic, să fim realiști. Rugămintea mea este către populație, către primării și operatori să înceapă selectarea deșeurilor, pentru că altfel facem munți de deșeuri neselectate, nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deșeuri neselectate. Cred că fiecare va trebui să educăm vecini, prieteni, pentru că altfel există riscul ca de aici să se întoarcă mașinile pline dacă nu sunt selectate corespunzător. Deocamdată, ce facem aici este un lot de probă”, a precizat Gheorghe Flutur, după ce a sesizat faptul că la primul camion descărcat s-a observat că în „fracția umedă” erau destul de multe deșeuri de plastic și de hârtie.

Pe de altă parte, în perioada urmă­toare se vor derula acțiuni de conștientizare a populației vizând colectarea selectivă a deșeurilor, pentru că a constatat că acest lucru nu se întâmplă în totalitate. „Începem un proces de con­știentizare a populației pentru co­lec­tarea selectivă a deșeurilor”, a declarat Gheorghe Flutur, adăugând că se bu­cură că într-o lună de zile s-a pus în funcțiune acest depozit.

Procedura de lucru la rampa de depozitare de la Moara presupune că de­șeurile reciclabile descărcate în stația de sortare urmează a fi selectate și apoi făcute baloți care vor fi expediați către diverși colectori de materiale. Primul camion a fost cântărit, iar după descăr­carea deșeurilor în depozitul din stația de sortare a fost spălat cu jeturi de apă la o stație automată amplasată în aer li­ber. În final camionul gol a fost cântărit pentru a se calcula exact cantitatea de deșeuri reciclabile aduse la stația de sortare.

Camionul cu deșeuri menajere a fost dus direct pe rampa de afară. Deșeurile au fost descărcate într-un perimetru de 525 de metri pătrați. Zilnic stratul de deșeuri menajere va fi tasat, după care se va turna un strat de pământ de 15 centimetri. Atunci când se ajunge la înălțimea de doi metri se toarnă un strat de pământ de 25 de centimetri, iar pentru depozitarea în continuare a deșeurilor menajere se trece la un alt perimetru de 525 de metri pătrați.

Estimările autorităților pentru depo­zitul de la Moara sunt acelea că anual vor ajunge 1,3 milioane de tone de de­șeuri. „Asta înseamnă 450 de tone de deșeuri pe zi. Cu mașini mici ajungem și la 50 de mașini pe zi”, a declarat Gheorghe Flutur, care a mai precizat că din cele 450 de tone de deșeuri pe zi care ajung aici aproape 100 de tone vin din municipiul Suceava. Conform șefului administrației județene sucevene, după ce vor intra în funcțiune și stațiile de transfer de la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Fălticeni, vor fi aduse deșeuri menajere și cu mașini mai mari, iar avantajul folosirii unui număr de mașini mai mic și de capacitate mai mare are impact economic ridicat.

Momentan, la groapa de gunoi de la Moara lucrează 30 de persoane, dar numărul se va dubla pe măsură ce depozitul va fi funcțional la capacitate maximă.

Reamintim că rampa ecologică de depozitare a deșeurilor de la Moara a fost amenajată de Consiliul Județean Suceava pe un teren pus la dispoziție de Primăria Municipiului Suceava, care l-a obținut încă din anul 2005 de la Agenția Domeniilor Statului. Amenajarea gropii de deșeuri de la Moara s-a făcut printr-un proiect ale cărui lucrări au demarat în 2009 și au fost finanțate – în pondere de 98% din cheltuielile ­eli­gibile – cu fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, proiectul intitulându-se Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. Proiectul includea și o groapă de deșeuri în zona de munte a județului, mai multe stații de sortare a deșeurilor, închiderea gropilor de gunoi ale orașelor și municipiilor. Lucrările au întârziat mult îndeosebi din conside­rente ce țin de stația de epurare a levigatului, iar apoi a urmat o adevărată sarabandă în privința desemnării ope­ratorului care va gestiona groapa de deșeuri de la Moara. În prima parte a acestui an autoritățile județene au luat decizia ca respectivul contract să fie încredințat în regim de urgență pentru a nu mai trena situația generată de amânările pricinuite de contestații la licitația pentru desemnarea operatorului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …