Familiile românești din Ucraina ai căror copii iau burse școlare de la Statul Român nu vor mai primi subvenții din partea Ucrainei

18/08/18 ora:9:32am

Sute de familii de români din regiunea Cernăuți ar putea fi lipsite de subvenţii de stat pe motiv că copiii lor au posibilitatea de a beneficia de burse acordate de Guvernul României. 

cernauti_1

 

Conform unei informari aparute în publicația electronică BucPress – publicație de limbă română din regiunea Cernăuți –, care citează la rândul ei surse din publicațiile ucrainene Buknews și Chas, în viitorul apropiat, angajații Ministerului Politicii Sociale din Ucraina ar trebui să elaboreze un proiect de rezoluție al Cabinetului de Miniștri, care să specifice dreptul de a primi subvenții pentru familiile care primesc încasări din bugetele străine.

„Aceste plăți financiare sunt planificate să fie considerate venituri care trebuie luate în considerare la numirea sau desființarea prestațiilor sociale. Ministerul ucrainean al Finanțelor și subdiviziunile sale autorizate ale administrațiilor regionale de stat vor verifica cetățenii ucraineni care beneficiază de sprijin din partea cheltuielilor financiare din bugetele de stat ale țărilor vecine, în special din România”, notează Buknews, citând la rândul său din publicația ucraineană “Chas”. „Sursele noastre din Guvern insistă că inițiativa a survenit după ce Guvernul român a anunțat că va plăti burse elevilor din școlile ucrainene cu limba română, care pot ajunge la mai mult de 15.000 grivne pe an. Până la 1.000 de elevi din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odessa pot folosi propunerea României în 2018”, se mai arată în sursa citată.

Potrivit estimărilor preliminare, cea mai mare parte a beneficiarilor de burse din partea guvernului românesc este așteptată în școlile rurale, care sunt mai mult de optzeci în regiunea Cernăuți.

Buknews mai notează, citând publicația „Chas”, că oficialii ucraineni vor continua să verifice toate persoanele înregistrate în aceeași gospodărie cu beneficiarul subvenției, inclusiv minorii, la numirea sau transferarea subvențiilor. „Întrucât Guvernul român a făcut burse nominale și le va plăti prin conturi bancare, în venitul total al gospodăriei vor fi luate în considerare informații privind mărimea, frecvența plăților și suma totală a bursei primite. În același timp, ei intenționează să prevadă un mecanism de abolire a subvențiilor și returnarea privilegiilor acumulate către venitul statului dacă beneficiarul subvenției la momentul completării declarației de venit prevede ascunderea faptului de a primi bursa de la Guvernul României de către copiii minori”, se mai arată în comunicatul respectiv.

Pe de altă parte, potrivit agenției regionale de știri interregionews.eu (un proiect jurnalistic comun pentru românii din Transcarpatia și Satu -Mare), elevii de la școlile românești din Transcarpatia vor primi burse lunare de 200 lei, iar cadrele didactice vor urma cursuri speciale în cadrul universităților din România. Rezoluția relevantă a Guvernului României a fost adoptată, conform site-ului oficial românesc, pentru a promova și proteja drepturile românilor din Ucraina de a studia în limba lor maternă. Potrivit interregionews.eu, de la 1 septembrie toți copiii care în 2017 – 2018 au terminat clasa întâi vor primi 1.200 lei (aproximativ 260 euro) pentru primele șase luni. În Transcarpatia, potrivit unor surse oficiale citate de interregionews.eu, asistență financiară din partea Guvernului României vor primi aproximativ 225 de copii din mai multe localități românești din raioanele Tiaciv și Rahiv, și anume satele Solotvino, Apșa de Jos, Biserica Albă, Apșa de Mijloc, Dobrik, Strâmtura, Cărbunești, Bouțu Mare, Bouțu Mic, Podișor.

În prezent, părinții copiilor pregătesc documentele necesare, deschid conturi bancare pentru tinerii români din Transcarpatia. În cadrul unui program special inițiat de Ministerul Românilor de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Educației, 300 de profesori din școlile românești vor urma cursuri de perfecționare în Universități de prestigiu din România, comunică Transcarpatia on-line. (D.P.)