Friday , April 26 2024

6.000 de familii din Suceava nu pot primi încă formularele pentru ajutoarele la încălzire

ajutaore incalzire

Nimeni nu ştie când vor fi emise normele metodologice pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, care trebuiau publicate până la 15 septembrie. Niciodată în ultimii ani nu s-a mai petrecut aşa ceva, iar pentru acest an a fost estimată o cifră de aproximativ şase mii de beneficiari de ajutoare la căldură numai în municipiul Suceava, cei mai mulţi fiind cei cu locuinţele racordate la sistemul centralizat, adică aproape un sfert din numărul total care mai primesc căldură de la Termica. Vina aparţine, cel mai probabil, Ministerului Muncii iar situaţia nu este una doar la nivelul Primăriei Suceava, ci la nivel de ţară

 
Guvernul nu a elaborat normele privind aprobarea formularelor pentru ajutoarele de încălzire iar din această cauză nicio Primărie din ţară, inclusiv cea a municipiului Suceava nu a putut începe împărţirea formularelor beneficiarii care sunt cu mii în fiecare oraş important, atât pe sistemul centralizat, cât şi pe alte forme de încălzire – centrale pe gaz sau instalaţii care folosesc combustibili fosili. Numai în municipiul Suceava sunt de împărţit circa şase mii de formulare, dacă se va raporta la numărul distribuit în cursul anului trecut când au fost circa 4.800 de beneficiari de ajutoare la încălzire în sistem centralizat, aproximativ 800 pentru cei ale căror locuinţe sunt încălzite cu centrale sau sobe care funcţionează pe gaz la care se mai adaugă încă vreo trei sute de benficiari de ajutoare de încălzire, casele lor fiind încălzite cu sobe pe lemne.
Despre publicarea OUG 27/2013 se ştia de la finele lui august, iar asociaţiilor de proprietari din municipiul Suceava li s-a prezentat situaţia la şedinţa de la începutul lunii septembrie. La aceea dată se spera că publicarea normelor metodologice pentru acordarea ajutoarelor de încălzire va avea loc până la 15 septembrie, conform acelei OUG pentru ca până la finele lunii trecute să fie tipărite formularele tipizate şi trimise la primăriile unde sunt acordate astfel de ajutoare.
Practic, în momentul de faţă formularele ar fi trebuit să se afle deja la primării ca să fie distribuite beneficiarilor prin intermediul asociaţilor de proprietari sau, după caz, de la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava. După cum au spus cei de la această structură, s-a întârziat deja cu câteva zile transmiterea către cetăţeni a formularelor pentru ajutorul la încălzire. Situaţia nu are precedent în anii trecuţi când, de regulă, aceste formulare tipizate se dădeau la termen. Chiar şi când se dădeau la termen către Primării, formularele tipizate pentru ajutoarele la căldură se distribuiaua destul de dificil, iar acum situaţia este cu atât mai gravă cu cât vremea s-a răcit mult mai mult faţă de perioadele similare din anii trecuţi. Din câte se pare, vina pentru această situaţie aparţine Ministerului Muncii, toate instituţiile deconcentrate din teritoriu fiind de asemenea depăşite de situaţie. Ieri, reprezentanţii Primăriei Suceava s-au interesat la Agenţia de Prestaţii Sociale şi nu au primit niciun răspuns favorabil sau măcar unul în care să se precizeze că vor fi emise normele metodologice la o dată anume pentru a putea comunica mai departe această dată populaţiei.
Totuşi, există riscul ca în această situaţie administraţiile locale să fie scoase „ţap ispăşitor” pentru greutăţile legate de completarea acestor formulare. Nu este exclus ca să fie cozi şi aglomeraţie pentru cei care solicită formularele de ajutoare la gaz şi lemne direct de la Primărie, cât şi o presiune mai mare la asociaţiile de proprietari.
Greutăţile sunt legate de completarea acestor formulare despre care se ştie doar că diferă de cele de anul trecut deoarece şi condiţiile aprobate în OUG 27/2013 sunt diferite. Probabil că vor fi formulare de 10 – 14 pagini, unde trebuie să fie declarate bijuterii, maşini, bani, pământ, apoi trebuie depuse la oficiile de specialitate pentru a se primi ajutoare pentru gaz, lemne sau energie termică. Din ce se ştie până acum, criteriile care vor fi luate în considerare la acordarea acelor ajutoare vor fi similare cu cele de la persoanele care primesc venitul mediu garantat. De asemenea, se va lua în considerare vechimea maşinii, nu capacitatea cilindrică a motorului. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …