Monday , April 29 2024

12% dintre părinții suceveni au semnat că refuză vaccinarea copiilor împotriva rujeolei. 30% au refuzat mascat imunizarea

Numărul cel mai mare de restanțieri se înregistrează la grupa de vârstă 5-9 ani, DSP Suceava constatând că sunt părinți care au refuzat “consecvent” vaccinările . Deși luna trecută s-a constatat o “creștere remarcabilă” a vaccinărilor față de luna iunie, sunt încă foarte mulți copii “restanțieri”, DSP atenționând medicii de familie că trebuie să acționeze “mai susținut” pentru creșterea acoperirii vaccinale.  Patriarhia Română: Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice

 vaccin

În județul Suceava, 12% din numărul total al părinților care au copiii înscriși la medicii de familie au semnat că refuză vaccinarea împotriva rujeolei, iar 30% “au refuzat mascat” imunizarea, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, în baza unei statistici rea­lizate de instituție.

Potrivit Cătălinei Zorescu, în iulie s-a raportat vaccinarea a 2.006 copii, cifra apreciată ca mulțumitoare și în “creștere remarcabilă” față de luna precedentă, dar se înregistrează încă foarte mulți copii restanțieri, motiv pentru care autoritățile sanitare și medicii de familie trebuie să acționeze “mai susținut” pentru creșterea acoperirii vaccinale.

Directorul DSP Suceava a subliniat că numărul cel mai mare de restanțieri se înregistrează la grupa de vârstă 5-9 ani, constatându-se că sunt părinți care au refuzat “consecvent” vaccinările.

“Mai există o categorie mare de copii care sunt plecați în străinătate, dar și cei care, deși sunt anunțați, nu se prezintă la vaccinare, fapt pe care noi îl considerăm tot un refuz mascat al vaccinării.

Adică, părintele nici nu-și asumă prin semnătură refuzul vaccinării, dar nici nu se prezintă la medicul de familie pentru a vaccina copiii”, a spus Cătălina Zorescu, precizând că pentru aproximativ o treime dintre copiii înscriși la medicii de familie există un “refuz mascat” al părinților de a-și imuniza antirujeolic copiii.

Conform aceleiași surse, în județul Suceava există suficiente doze de vaccin ROR distribuite medicilor de familie, care ar trebui să se mobilizeze și să deruleze o campanie activă de vaccinare. “La grupa de vârstă 5-9 ani sunt copii care nu au nicio doză de vaccin ROR administrată, iar aici merge cel mai greu vaccinarea. Sunt părinți care refuză consecvent vaccinarea copiilor de la naștere. În cursul lunii iulie s-au vaccinat împotriva rujeolei doar 173 de copii din această categorie de vârstă, care nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente”, a spus Zorescu.  În Suceava sunt și aproximativ 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, înscriși pe listele medicilor de familie, care nu au administrată nicio doză de vaccin ROR, iar la aceeași categorie de vârstă mai sunt și copii care au doar o doză de vaccin în antecedente.

Conform Agerpres, la administrarea vaccinului ROR se înre­gistrează cel mai mare procent de refuz al imunizării copiilor, subliniind că, în general, în maternități sunt administrate vacci­nurile în procent de peste 90%.

 “Părinții au responsabilitatea de a preveni îmbolnăvirea copiilor și de-a salva viața acestora în caz de boală, vaccinarea copiilor având un rol important în apărarea vieții și a sănătății acestora”, transmite Patriarhia BOR

Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, afirmă Patriarhia Română, care precizează însă că părinții copiilor trebuie să primească asigurări din partea autorităților competente și a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin din surse sigure.

“Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice. Efectele secundare menționate în prospectele medicamentelor, inclusiv vaccinuri, pot genera ezitări și rezerve ale unor părinți față de administrarea acestor medicamente propriilor copii. Aceste ezitări sunt firești și trebuie adresate și discutate în detaliu cu personalul medical, cel mai în măsură să ofere sfaturi competente și recomandări părinților”, se precizează într-un Apel la protejarea vieții și a sănătății copiilor, transmis luni de Comisia etico-juridică a Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, “părinții copiilor trebuie să primească asigurări din partea autorităților competente și a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin din surse sigure și că sunt stabilite responsabilitățile producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar”.

“Este în beneficiul copiilor și al familiilor din Romania să existe o informare precisă, detaliată și transparentă cu privire la toate activitățile cuprinse în procesul de vaccinare. Cunoașterea normelor de siguranță și de calitate care sunt respectate în fabricarea, transportarea și administrarea vaccinurilor va convinge pe mai mulți părinți să ia decizia vaccinării copiilor”, se menționează în apel. Totodată, Patriarhia afirmă că “părinții au responsabilitatea de a preveni îmbolnăvirea copiii și de-a salva viața acestora în caz de boală, vaccinarea copiilor având un rol important în apărarea vieții și a sănătății acestora”.

“Descoperirea vaccinului ca metodă de prevenție și tratament medical a reprezentat un pas foarte important în medicina modernă. Astfel au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieți și s-a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanță deosebită în prevenirea unor boli și epidemii care pot amenința viața unor segmente foarte largi de populație, contribuind astfel la apărarea darului sacru al vieții umane. În acest sens, părinții au responsabilitatea de a preveni îmbolnăvirea copiii și de-a salva viața acestora în caz de boală, vaccinarea copiilor având un rol important în apărarea vieții și a sănătății acestora”, se mai arată în apelul Comisiei etico-juridice a Patriarhiei Române.

 

 

Vezi si

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Arhiepiscopală

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul propriu programul de slujbe şi rânduieli la …

2 comments

  1. cretinii astia ce nu-si vaccineaza copii sunt tigani sau apartin unor secte , Banda asta trebuie amendata ,pe urma inchisa.

  2. Ca parinte tin sa mentionez ca este o mare tampenie sa nu-ti imunizezi copiii ! Nu inteleg cum poate cineva ce a dat nastere unui copil sa fie atat de iresponsabil,il condamna efectiv la riscuri pentru toata viata ,aceasta in cazul ca va ajunge sa o traiasca in totalitate !!!