În anul 2019, Romsilva va face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere

19/02/19 ora:8:35am

Vineri (15 februarie), printr-o Hotărâre de Guvern, s-a aprobat noul Regulament de valorificare a masei lemnoase. Regia Națională a Pădurilor trebuie să pună la dispoziție, obligatoriu, minimum 1 milion de metri cubi, prin forțe proprii, lemn de foc pentru populație, în depozite și în rampe. Agenții economici au obligația ca din suprafețele de pădure pe care le exploatează din pădurile statului să pună la dispoziție într-un anumit termen și să publice inclusiv la primării volumul de lemn de foc din această suprafață exploatată 

Anul 2019 va fi unul al investițiilor în ape și păduri și vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocați prin Regia Națională a Pădurilor, a declarat, luni, la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării ­ge­nerale a Asociației Comunelor din România, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. “La Ministerul Apelor și Pădurilor, anul 2019 va fi anul investițiilor în ape și păduri. Dacă în 2018 am avut un buget asigurat de aproximativ 80 de milioane de lei, în 2019 avem un buget asigurat de la bugetul de stat de 206 milioane de lei. Investițiile în lucrări hidrotehnice au o creștere de 150%. În anul 2019, vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere pe banii alocați prin Regia Națională a Pădurilor, de 140 de milioane de lei. De asemenea, pe lângă cei 200 de milioane de lei asigurați din bugetul de stat, vom mai avea din surse proprii – Apele Române – încă 300 de milioane de lei. Practic, în acest an se vor continua proiectele de investiții, astfel încât la sfârșitul anului să reușim să finalizăm aproximativ 100 de lucrări hidrotehnice”, a afirmat Deneș.

Conform ministrului de resort, noul Regulament de valorificare a masei lemnoase adoptat recent în ședința de Guvern face referire strict la lemnul din pădurile statului.

“Atunci când am venit ministru, la începutul anului 2018, din nefericire era “în vogă” criza lemnului de foc și am priceput foarte repede care sunt butonașele care trebuie răsucite, astfel încât această criză a lemnului de foc să nu mai existe în România. Chiar vineri (15 februarie, n.r.), printr-o Hotărâre de Guvern, trecută prin Guvernul României, s-a aprobat noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, în care sunt două elemente foarte importante. Regulamentul se referă la lemnul din pădurile statului. În primul rând, Regia Națională a Pădurilor trebuie să pună la dispoziție, obligatoriu, minim 1 milion de metri cubi, prin forțe proprii, lemn de foc pentru populație, în depozite și în rampe. În al doilea rând, agenții economici au obligația ca din suprafețele de pădure pe care le exploatează din pădurile statului să pună la dispoziție într-un anumit termen și să publice inclusiv la primării volumul de lemn de foc din această suprafață exploatată”, a menționat oficialul.

Ioan Deneș a punctat, de asemenea, că toți proprietarii de suprafețe mai mici de 10 hectare au dreptul să beneficieze de cantitatea de masă lemnoasă aprobată conform Codului silvic, dacă plătesc impozit la Registrul Agricol.

“Al doilea lucru pe care l-am făcut și pe care dumneavoastră (primarii de comune, n.r.) l-ați văzut în ultimele luni este că avem o mare problemă cu cei care erau proprietari, deținători de suprafețe mai mici de 10 hectare. Ei spuneau că nu au voie să beneficieze de acel uzufruct din aceste suprafețe decât cei care aveau act de proprietate. Greșit! Toți cei care plătesc la Registrul Agricol impozit pe acea suprafață, indiferent că au act de proprietate, că sunt deținători sau urmași ai proprietarilor, au dreptul să beneficieze de cantitatea de masă lemnoasă aprobată conform Codului silvic din acele suprafețe mai mici de 10 hectare”, a subliniat ministrul Apelor și Pădurilor.

Acesta a adăugat că, în prezent, în pădurile din România există o cantitate de lemn de peste 2,5 milioane de metri cubi, rezultată din doborâturi și care poate fi utilizată la lemn de foc.

“Al treilea lucru pe care l-am făcut a fost legat de doborâturile din pădurile țării. După două luni de la numirea mea ca ministru, am cerut să mi se dea o situație a acestor doborâturi. Avem peste 2,5 milioane de metri cubi doborâte în pădurile României și cu aceste lemne era un blocaj la nivel legislativ, de interpretare. și atunci am cerut foarte clar ca, în termen de 30 de zile, acest lemn rezultat din doborâturi să fie scos la vânzare, astfel încât cetățenii să beneficieze, pentru că doborâturile în majoritatea lor erau lemn de foc. Mai avem un singur lucru de rezolvat: prețul lemnului de foc. Aici, dragi primari, știm foarte bine ce se întâmplă. La început, n-am înțeles de ce în depozite și în rampe avem metrul cub de lemn de foc la preț în 250 – 300 de lei și ajunge la cetățenii din localitățile dumneavoastră între 550 și 700 de lei. Pe acest circuit se întâmpla un scurtcircuit. “Micii binevoitori” cumpărau lemnul de foc din depozite la prețul pe care vi-l spuneam și îl transportau la cetățean și ajungeau să-l vândă la 500 – 700 de lei pe metru sfer”, a explicat demnitarul.

Ministrul Apelor și Pădurilor a subliniat că “în acest an, vom rezolva acest lucru, astfel încât atunci când vrea să achiziționeze lemn de foc din depozit sau din rampă, cetățeanului să i se asigure și transportul”. (Agerpres)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Dan 19/02/2019 la ora 14:32 -

    Da cu plantatul la loc cum ramane?