Thursday , February 9 2023

Vedeta cinematografiei italiene Gina Lollobrigida a murit la 95 de ani

Actrița italiană Gina Lollobrigida a murit la vârsta de 95 de ani, a anunțat luni agenția de presă ANSA, citată de Reuters. Lollobrigida a devenit celebră în anii 1950, ajungând o legendă a cinematografiei italiene, iar mai târziu a devenit fotograf și sculptor, după ce s-a retras din lumea filmului. Lollo a fost o legendă a cinematografiei, colegă de generație cu altă divă italiană, Sophia Loren.

Cauzele decesului nu au fost dezvăluite încă. Legenda cinematografiei italiene Gina Lollobrigida şi-a rupt femurul în urma unei căzături la domiciliu anul trecut și a avut nevoie de operație.

Ea  ajucat în pelicule hollywoodiene alături de mari actori americani, mai ales în anii 60.

Lollobrigida a fost una dintre cele mai cunoscute actriţe din Italia în anii ’50 şi ’60, fiind descrisă chiar drept „cea mai frumoasă femeie din lume”, conform Agerpres.

Lollobrigida a câștigat de 6 ori premiul David di Donatello, de 2 ori premiul Nastro d’Argento (în 1954 și 1963) și de 6 ori Bambi Awards; de asemenea a fost nominalizată de trei ori pentru Golden Globe, o dată pentru BAFTA și a câștigat în 1961 premiul World Film Favourite – Female.

În 1985, a fost nominalizată ca ofițer al Ordinului Artelor și Literelor de către Jack Lang, ministrul de cultură al Franței de atunci, datorită realizărilor sale artistice în sculptură și fotografie.

În 1992, artista italiană a fost decorată cu Légion d’honneur de către François Mitterrand, președintele de atunci al Franței.

În septembrie 2022, Lollobrigida a candidat fără succes pentru un loc în Senatul Italiei. Fosta actriță a candidat din partea partidului radical de protest Italia Suverană şi Populară (ISP), care doreşte, printre altele, ca Italia să părăsească Uniunea Europeană, moneda euro şi alianţa militară NATO.

„M-am săturat să-i aud pe politicieni certându-se între ei fără să se apuce vreodată de treabă. Italia este în dificultate, vreau să fac ceva bun şi pozitiv”, susținea Gina Lollobrigida într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de dpa.

În ultimii ani, vedeta s-a aflat în centrul unei dispute de familie, iar un judecător i-a atribuit un tutore.

Vezi si

Roger Waters (Pink Floyd), invitat de Rusia să vorbească la ONU despre armele livrate Ucrainei

Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să …