Tuesday , April 30 2024

Un istoric italian specializat în artă culinară a stârnit o controversă legată de pastele carbonara

Gastronomia este o chestiune serioasă în Italia, face parte din identitatea națională, așa cum reiese dintr-o controversă referitoare la modul de preparare a sosului pentru paste carbonara, informează Reuters.

Luca Cesari, un istoric al artei culinare și scriitor din Bologna, s-a confruntat cu un val de abuzuri online după ce a publicat un videoclip pe Instagram în care a prezentat ceea ce este, în opinia sa, versiunea originală a carbonara, considerată o specialitate clasică a bucătăriei romane.
După ce a renunțat la ingredientele obișnuite cum ar fi pecorino, o specialitate de brânză italiană, și falcă de porc amestecate cu ouă pentru a crea un sos cremos, pastele carbonara preparre de Cesari au fost gătite cu brânză Gruyere, o specialitate elvețiană, usturoi, bacon și ouă jumări.
Cesari a spus că el a revenit la rețeta originală publicată într-o revistă italiană de rețete cu aproape 70 de ani în urmă și că a încercat să arate evoluția rețetei pe parcursul deceniilor.
”Am refăcut pur și simplu rețeta de carbonara din 1954, prima care a fost publicată în revista ‘Cucina Italiana’. Nu e vina mea dacă aceea a fost prima rețetă de carbonara”, a declarat el pentru Reuters.
”De-a lungul timpului, au apărut o serie de rețete diferite de carbonara, inclusiv cele cu șuncă crudă în anii 1950. În Statele Unite există versiuni cu midii sau ciuperci”.
Alberto Grandi, un alt specialist în istoria gastronomiei, care a fost supus și el unui tir de critici pentru că ar fi pus sub semnul întrebării tradiții culinare italiene înrădăcinate, a sărit în apărarea lui Cesari.
Într-o înregistrare video publicată pe propria pagină de Instagram, el a denunțat un soi de ”gastronaționalism care ne împiedică să reflectăm cu calm asupra temelor referitoare la gastronomia noastră”.
Printre practicile considerate de italieni erezii alimentare se numără combinația de paste cu sos ketchup sau pizza garnisită cu ananas, precum și o interdicție de facto în a comanda cappuccino după masa de prânz.
Cesari a rămas ferm pe poziții și este pregătit să stârnească și alte controverse culinare.
”A fost doar primul videoclip… Pregătesc un altul despre pizza tradițională napolitană de la 1800 cu midii”. (Agerpres)

Vezi si

Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale

Interogat de polițiștii francezi în legătură cu presupuse agresiuni sexuale asupra a două femei pe …