Monday , December 4 2023

Regizorul Luc Besson, achitat în dosarul în care era acuzat de viol

Curtea de Apel din Paris a confirmat marți decizia de clasare a cauzei, pronunțată în decembrie anul trecut, în dosarul acuzațiilor de viol împotriva regizorului Luc Besson, formulate de actrița Sand Van Roy în mai 2018, potrivit BFM TV, citat de G4Media.

„Instanța a confirmat nevinovăția clientului meu”, a declarat avocatul cineastului, Thierry Marembert. Unul dintre avocații actriței belgiano-olandeze, Antoine Gitton, a denunțat o „parodie de justiție” și a anunțat un „recurs în casație” împotriva acestei decizii a camerei de instrucție.

În 19 aprilie, camera de anchetă a examinat apelul actriței belgiene olandeze Sand Van Roy împotriva respingerii, în 9 decembrie, a cauzei împotriva influentului cineast și producător francez. Procurorul general solicitase clasarea cauzei.

Actrița depusese o plângere pentru viol în 18 mai 2018, la câteva ore după o întâlnire într-un palat parizian, despre care protagoniștii au oferit două versiuni: potrivit lui Sand Van Roy, o penetrare anală digitală forțată urmată de un leșin, în ciuda cererilor sale de a se opri. Pentru Luc Besson, un act sexual vaginal consensual „delicat”.

Două luni mai târziu, actrița a depus plângere pentru alte violuri și agresiuni sexuale comise între 2016 și 2018, episoade ale unei „relații de control profesional” sub amenințarea unor „represalii asupra carierei sale de actriță” cu cel care a creat Cité du Cinéma în nordul Parisului.

În timpul anchetei preliminare, regizorul filmului „Al cincilea element” și actrița au fost confruntați în decembrie 2018, înainte ca ancheta să fie clasată în februarie 2019 de către Parchetul din Paris, care a considerat că nu a putut „să caracterizeze infracțiunea denunțată”.

Actrița, care apare în filmul lui Luc Besson „Valerian and the City of a Thousand Planets”, depusese atunci o plângere ca parte civilă și obținuse, în pofida unui refuz al parchetului din Paris, trimiterea dosarului la un judecător de instrucție în octombrie 2019.

Doi ani mai târziu, la 9 decembrie, un judecător de instrucție a clasat cauza „în lipsa oricăror probe materiale care să susțină declarațiile” reclamantei de 34 de ani.

Un punct de vedere respins de Sand Van Roy, care a depus o plângere împotriva judecătoarei pentru „fals” și contestă radical conținutul informației judiciare, în opinia ei părtinitoare și incompletă.

„Luc Besson nu a fost niciodată confruntat cu probele materiale împotriva sa, de exemplu raportul fotografic realizat în unitățile medico-judiciare în ziua evenimentelor, al loviturilor și rănilor de pe corpul părții civile, care acreditează violul relatat de aceasta și contrazice frontal declarațiile lui Luc Besson”, denunță Antoine Gitton, avocatul lui Sand Van Roy împreună cu Francis Szpiner.

Aceștia au prezentat recent o analiză efectuată de patru medici care confirmă existența și compatibilitatea rănilor sale intime cu versiunea sa asupra faptelor denunțate.

Producătorul în vârstă de 63 de ani, cunoscut pentru Marele Albastru, Al cincilea element și Leon, respinge aceste acuzații și invocă o relație extraconjugală „relaxată și plăcută”, stabilită de comun acord.

„Niciodată nu am constrâns fizic sau moral o femeie la ceva”, asigurase el în octombrie 2019.
Producătorul este una dintre personalitățile franceze prinse în valul de acuzații din partea femeilor care susțin că au fost victime ale violurilor sau agresiunilor sexuale în urma căderii producătorului american Harvey Weinstein în octombrie 2017.

În fața instanței, cel puțin trei femei au menționat fapte de la „sărutări pe gât” până la „tentativă de viol”, contestate de Luc Besson.

Și alte femei au mărturisit pentru Mediapart despre gesturi nepotrivite sau agresiuni sexuale, adesea prescrise, din partea regizorului.

G4Media

Vezi si

Taylor Swift, în fruntea clasamentului celor mai ascultaţi artişti din 2023 pe platforma Spotify

Taylor Swift va încheia anul 2023 din postura de cea mai ascultată artistă din lume …