Friday , December 8 2023

Misterioasa descoperire a zeci de opere ale lui Picasso

Nu mai puţin de 271 de lucrări ale lui Pablo Picasso din anii 1900-1932, de a căror existenţă nu ştia nimeni, au fost descoperite recent, făcându-i pe moştenitorii pictorului să intenteze o acţiune în justiţie pentru a le recupera, informează ediţia de luni a cotidianului francez Liberation.
Tablouri, carnete şi desene, a căror valoare este estimată la circa 60 de milioane de euro, au fost prezentate de un cuplu de septuagenari de pe Coasta de Azur, care dorea să obţină certificate de autenticitate din partea pictorului Claude Picasso, administratorul succesiunii.
Printre aceste opere inedite se află nouă colaje cubiste, estimate la 40 de milioane de euro, o acuarelă din perioada bleu, guaşe, litografii şi portrete ale primei sale soţii, Olga.
Pierre Le Guennec (71 de ani), care i-a scris de mai multe ori lui Claude Picasso din ianuarie până când l-a întâlnit în cele din urmă în septembrie, la Paris, a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso în ultimele trei decenii din viaţa artistului, mort în 1973.
El precizează că a instalat sisteme de alarmă în câteva reşedinţe ale pictorului, în special în vila California de la Cannes, unde erau depozitate numeroase desene pe carton.
Moştenitorii şi experţii angajaţi de aceştia au decis, în 23 septembrie, să intenteze o acţiune în justiţie pentru tăinuire. Lucrările au fost confiscate în 5 octombrie de Oficiul central de luptă împotriva traficului de bunuri culturale (OCBC) de la domiciliul cuplului din Mouans-Sartoux, în Alpii Maritimi.
Fostul electrician a fost arestat, afirmă Liberation, care nu precizează unde se află acesta în prezent. El pledează ‘nevinovat’ şi afirmă că aceste lucrări i-au fost donate, unele – de maestru, altele – de soţia lui Picasso,
Contactat de Liberation la New York, Claude Picasso a exclus ideea că tatăl său ar fi putut dărui ‘o asemenea cantitate’ de lucrări, care reprezentau ‘o parte din viaţa sa’. (AGERPRES)

Vezi si

Culoarea anului 2024 este „Peach Fuzz”, simbol al compasiunii şi conexiunii umane

Pantone a dezvăluit că nuanța care va marca trendul în design și modă pentru anul …