Tuesday , July 23 2024

Misiune imposibilă: să găseşti o fată frumoasă în România

Jurnalistii de la Realitatea au stat de vorba cu cautatorii de frumuseti ai echipei Miss Universe, pentru a afla cat e de usor sau de greu sa descoperi in Romania fete frumoase, potrivite pentru un concurs de miss:
În România fetele-s cu adevărat frumoase doar în staţia de autobuz. Dar, dacă le pui să-şi dea hainele jos, să deschidă gura, să lege onorabil două vorbe sau le cercetezi trecutul, ai un şoc. La această concluzie au ajuns cei mai mari scotocitori de tinere şi 100% netunate talente, echipa Miss Universe România, într-o ţară care are tot atâtea fete frumoase câte păreri despre fotbal sau politică: câtă frunză, câtă iarbă.
“Eu încă mai cred că-s fete şi frumoase, şi deştepte în România. Bănuiesc, de fapt, că eu încă nu le-am văzut”, spune Valentina Ionescu, director de program al Miss Universe România, a cărui caravană a pornit deja să bată ţara în lung şi-n lat în căutarea frumuseţii perfecte, care s-o reprezinte la faimoasa competiţie anul viitor. Iar într-o ţară plină ochi de “domnişoare superbe”, să găseşti această frumuseţe e ca şi când ai căuta acul în carul cu fân. “Ia-le şi pune-le într-un costum de baie, întreabă-le câte ceva şi o să vezi că n-ai de unde să alegi. E ca-n fotbal la noi, mulţi jucători talentaţi, dar cu nici un rezultat”, rezumă Valentina Ionescu situaţia, care-i albastră, în esperanto-ul ambelor sexe, limbajul microbistic.
De ce fetele frumoase nu-s deloc frumoase când te apropii suficient de ele, explică, metodic, pe puncte, tot ea, care a văzut numai anul trecut 6.000 de candidate la titlu. “În primul rând, la noi, în România, e o problemă cu dinţii. Deschide gura şi sunt cariaţi sau strâmbi. Am întrebat o fată frumuşică foc, studentă la ASE,  mi-a răspuns – O am din naştere-. De parcă s-a născut cineva cu dinţi vreodată…”, nu ştia Valentina Ionescu dacă să râdă sau să plângă.
“În al doilea rând, ne trimit nişte poze în care arată superb şi când le dezbraci vezi că au pe ele trei rânduri de şunci”, adaugă Mihaela Bădăuţă, “bonă” a miss-elor în cantonament. “Nu fac sport, au carnea lăsată sau sunt pline de celulită”, o completează Diana Urdăreanu, fostă reprezentantă a României la Miss Universe în 1997. “Sau au cicatrici, tatuaje, piercinguri, operaţii. Vin cu silicoane şi nu recunosc nici picate cu ceară că şi le-au pus. Trebuie să le pipăi ca să le demonstrezi că nu sunt adevărate”, preia din nou ştafeta bona Mihaela Bădăuţă. Una dintre fetele cu sâni naturalizaţi cu bisturiul chiar a impresionat-o, când a început să plângă după ce a fost nevoită să-şi recunoască implanturile: “Până acum am avut numai neplăceri că n-aveam silicoane, iar acum nu mă primiţi pentru că am, ne spunea ea. Era o fată foarte frumoasă”.
Deşi pentru oficialii miss Universe la nivel internaţional frumuseţea nu trebuie să fie 100% autentică pentru a fi acceptată în concurs, reprezentaţii Miss Universe România şi-au făcut din frumuseţea naturală un brand de ţară şi nu admit ca esteticienii să se fi amestecat în aranjamentul mamei naturi. “Nu mai spun că multe dintre fete nu au cum să treacă prima probă şi anume cea a centimetrului. Vin deja minţite de la agenţiile de modele sau mint ele de îngheaţă apele când îşi dau înălţimea. “Am 1,74!” Unde ai 1,74, ai 1,68, uită- te pe perete cât arată! Da, dar am 1,74 cu tocuri! …
“, relatează doar unul dintre sutele de dialoguri Valentina Ionescu. “Mulţi comentează de ce a ieşit fata aia la Miss Universe, că nu era cea mai frumoasă. Dar fata aceea trebuie să fie şi frumoasă, trebuie să ştie şi să vorbească, că degeaba face impresie pe podium, dacă dup-aia îţi dă un interviu pe care îţi vine să leşini când îl citeşti. Contează foarte mult educaţia, iar la noi în România e o lipsă de educaţie cruntă. Avem mari probleme la a şti să spunem “te rog”, “mulţumesc”,”se poate?”, sau , ce să mai zici de altceva… Am ajuns să punem întrebări din astea gen – Ce e mai greu? Un kilogram de plumb sau unul de puf? – Miss Universe reprezintă ţara, se implică în acţiuni de caritate, strânge fonduri”, explică Valentina Ionescu de ce miss-ele trebuie să ştie şi să vorbească, nu doar să zâmbească.
Şi mai ales, din acelaşi motiv, e foarte important să nu le fi iubit niciodată goale sau pe jumătate goale camera. “Valentina le caută şi-n gaură de şarpe să vadă dacă nu au pozat pe undeva topless sau nud. Cum s-ar mai putea duce, dacă ar ieşi miss Universe, să reprezinte cauza unor copii sau a unor oameni în nevoie dacă pe ele le găseşti, la o căutare pe internet, cu câte un sfârc pe afară?”, spune bona miss-elor. Valentina Ionescu dă şi nume: “Aşa am descalificat-o pe Roxana Ilie anul trecut, care a minţit că nu a pozat niciodată goală. Am căutat puţin şi ce am găsit pe internet? Ea cu un sfârc pe afară! Cu ce poză a apărut un articol despre ea anul ăsta într-un tabloid? Exact cu aia! Le arăţi pozele cu ele goale şi bocesc de ţi-e şi milă de ele”.
Abia când s-a terminat primul set de probleme, echipa miss Universe trece la ce-i mai greu: antrenamentul pentru dobândirea formei, graţiei şi replicilor perfecte. “Le întrebi care e modelul lor în viaţă şi-ţi răspund Bianca Draguşanu sau Monica Columbeanu, Dar de ce, le întreb? Pentru că sunt  nişte femei realizate atât pe plan personal, cât şi pe profesional. Dar ce a făcut Monica Columbeanu de e o femeie realizată profesional, le întreb? Ca s-a măritat cu Irinel?….povesteşte Valentina Ionescu. “Probabil pentru că-l suportă!”, pufneşte în râs fosta Miss Universe România, Diana Urdăreanu.
Fetele trebuie învăţate inclusiv cum să meargă, căci mersul de catwalk nu are nici o legătură cu mersul pe podiumul de la miss Universe, continuă Valentina Ionescu: “La prezentările modă mergi ca umeraşul, aici trebuie să înveţi graţia. Să vă dau un exemplu: mama Oanei Paveluc, reprezentanta României la Miss Universe în 2009, al cărei crez în viaţă a fost să-şi vadă fata la miss Universe şi care, deşi era atât de fanatică, nu s-a gândit nici o clipă să-şi înveţe fata să meargă pe tocuri. Când a venit Oana la noi era complexată de înălţimea ei, 1,82 m, auzise deja de la colegi tot ce se poate pe tema asta – cămila, păluga – şi stătea cocoşată. Noi două săptămâni am stat cu ea 10 ore pe zi să înveţe să meargă pe tocuri, plus că după ce a învăţat să meargă pe tocuri a trebuit să înveţe să meargă pe tocuri ca o gazelă..”.
“Eu încă mai cred că există fete şi frumoase, şi deştepte în România”, repetă Valentina Ionescu şi spune şi motivul pentru care fetele cu acest echilibru perfect nu se prezintă încă în număr mare la preselecţii: “Poate nu au încredere în concurs, în onestitatea şi corectitudinea cu care sunt alese fetele, pentru că au experienţa altor concursuri de frumuseţe în care a câştigat nu cine merita, ci cine trebuia, iubita lui X sau a lui Y. Nu pot să vă spun câte intervenţii au încercat să se facă şi la noi, de la cel mai mic de la miss Universe România până la preşedinte, de genul: “Auzi, o am şi eu pe verişoara mea, pe sor-mea, pe finuţa mea, pe prietena mea, bag-o şi tu acolo fără casting, nu mă interesează să iasa ea Miss Universe România, dar vreau s-o văd şi eu în alea 30 măcar!”. Dar la noi nu merge aşa, noi n-avem nici un interes să ne prezentăm la finala Miss Universe cu ruda sau iubita nu ştiu cui, ci cu cea mai frumoasă şi deşteaptă fată pe care am găsit-o în România”.
Caravana Miss Universe, care caută candidatele la titlul de anul viitor, se află acum la Sibiu.

Vezi si

Mesajele vedetelor de la Hollywood, după retragerea lui Biden, de la Robert De Niro la Cher și Jamie Lee Curtis

Vedetele de la Hollywood au reacţionat la vestea că preşedintele SUA, Joe Biden, renunţă la …