Wednesday , June 7 2023

J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, spune că nu îi pasă de cum va fi privită de generațiile viitoare: „Oricum voi fi moartă”

​Scriitoarea britanică J.K. Rowling a declarat că nu îşi face griji pentru modul în care va fi percepută de posteritate, relatează miercuri BBC și CNN, potrivit Agerpres. Cel mai bine vândută autoare din Marea Britanie grație cărţilor din seria „Harry Potter”, dar criticată pentru comentariile sale referitoare la femeile transgen, a declarat într-un nou podcast că nu este deosebit de preocupată de modul în care va fi percepută de generaţiile viitoare.

„Nu mă plimb prin casă gândindu-mă la moştenirea mea”, a afirmat autoarea în vârstă de 57 de ani în primul episod din podcastul „The Witch Trials of J.K. Rowling”, lansat marţi. „Ce mod pompos de a-ţi trăi viaţa, să umbli de colo-colo gândindu-te: care va fi moştenirea mea? Oricum voi fi moartă. Îmi pasă de momentul prezent. Îmi pasă de cei vii”, a adăugat ea.

Podcastul împărţit în şapte episoade se bazează pe conversaţiile lui Rowling cu Megan Phelps-Roper, fostă membră a grupului anti-LGBTQ Biserica Baptistă Westboro, care afirmă că „a renunţat la o viaţă marcată de extremism religios în 2012” şi a denunţat „retorica homofobă” a bisericii.

Phelps-Roper a spus că contactat-o pe Rowling în speranţa de „a-i înţelege perspectiva” în contextul controverselor care o vizează pe autoare şi a reacţiei violente stârnită de opiniile acesteia – în special cele referitoare la persoanele transgen. Rowling a respins acuzaţiile de transfobie, însă în ultimii trei ani a declanşat reacţii negative din partea susţinătorilor persoanelor LGBTQ după ce a împărtăşit constant pe contul său de Twitter opinii catalogate de unii activiști drept „anti-trans”.

Controversele au început după ce Rowling şi-a exprimat sprijinul faţă de o cercetătoare anti-trans care a fost concediată pentru că a scris pe Twitter că „bărbaţii nu se pot transforma în femei”, a „apreciat” mai multe mesaje pe Twitter în care erau exprimate opinii anti-trans, a promovat un magazin online anti-trans şi l-a criticat pe liderul Partidului Laburist din Marea Britanie pentru că a spus „femeile trans sunt femei”.

Ea a fost acuzată de transfobie de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ din întreaga lume. Vedete precum Daniel Radcliffe, interpretul personajului Harry Potter din ecranizările cărţilor din seria cu acelaşi nume, şi Anthony Rapp, cunoscut actor de pe Broadway, au denunţat declaraţiile scriitoarei.

Rowling a respins constant aceste acuzații și a relatat în noiembrie 2021 că a primit amenințări cu moartea din cauza situației. „Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea, încât aş putea să îmi acopăr întreaga casă cu ele, dar, cu toate acestea, nu am încetat să îmi exprim părerile”, a declarat ea într-o serie de mesaje publicate pe Twitter la momentul respectiv. (Agerpres)

 

Vezi si

Solistul trupei Rammstein, acuzat de agresiuni sexuale

Guvernul german a cerut marți măsuri de protecție pentru publicul feminin al trupei Rammstein după …

One comment

  1. Este interesant cum adepții ideologiei declarată tolerantă, sunt toleranți doar când îi aprobi, altfel devin comuniști și dacă ar putea te-ar trimite în lagăre sub stindardul toleranței.